Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Pachové ohradníky podél silnic chrání řidiče i zvěř

Mgr. Langer Jiří

  • 05. 04. 2012 12:56
  • Rozvoj

Sdílet článek

 

Liberecký kraj v rámci zvýšení bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích vyhodnocuje každoročně nehodové úseky na pozemních komunikacích dle jednotlivých příčin.

I v Libereckém kraji dochází každoročně ke značnému úhynu zvěře na silnicích v důsledku srážek s auty. Některé úhyny vyplývají z policejních statistik, jedná se o hlášené dopravní nehody, další úhyny jsou mapovány jednotlivými mysliveckými sdružení.

„Aby k těmto střetům docházelo co nejméně, rozhodl se rezort dopravy Libereckého kraje již třetím rokem za sebou pro nákup přípravků, které se aplikují podél silnic na vybraných úsecích, kde dochází každoročně ke střetu vozidel se zvěří,“ uvedl náměstek hejtmana LK pro dopravu Martin Sepp (ČSSD).

Prostředek silně zapáchá po velkých predátorech a zvěř tak odrazuje od vstupu na určená místa. Pěna se nanáší na kolíky, keře, stromy nebo hustý porost a účinkuje zhruba 4 měsíce. Tyto pachové ohradníky jsou v současné době aplikovány myslivci v místech nejčastějších střetů (například silnice I/9 Jestřebí – Zahrádky, silnice I/35 Bílý Kostel – Jitrava, silnice I/14 Valteřice - Jilemnice) a na místech málo pro řidiče přehledných. Koncem letošního roku proběhne jako každým rokem vyhodnocení účinnosti prostředků na území Libereckého kraje.

„Testováním prostředků v loňských letech dopadlo velmi úspěšně. Bylo zjištěno, že pachové ohradníky mají účinnost až 73 procent,“ doplnil Martin Sepp.

 

Příloha: Mapa: nehody v Libereckém kraji v roce 2011 – střet se zvěří či domácím zvířectvem

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky