Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Pejsci udělali seniorům v Českém Dubu radost

Mgr. Langer Jiří

  • 29. 02. 2008 00:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

[id:6197|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Novou službu se rozhodl svým obyvatelům  zprostředkovat Domov Důchodců Český Dub.  Ve spolupráci s občanským sdružením ELVA – HELP proběhl v pátek první – seznamovací – kurz canisterapie.  Seniory navštívila  dvojice pracovníků zmíněného občanského sdružení doprovázena čtveřicí psů speciálně vycvičených pro canisterapii.  Pejsci nejprve pozdravili obyvatele, kteří se sešli ve společenské místnosti domova. Veselá zvířátka udělala lidem radost. Každý se mohl s psíkem pozdravit a pohladit si ho.

„Mnoho obyvatel domova se tak po dlouhé době mohlo alespoň ve vzpomínkách vrátit domů, do dob, kdy také měli svá zvířata,“ uvedl ředitel DD Radim Pochop.

.Po návštěvě společenské místnosti se pejsci a jejich cvičitelé vydali přímo na pokoje ke klientům domova, kteří s ohledem na své zdraví nemohli přijít na společné setkání.  V canisterapii hodlaji v Českém Dubu pokračovat i v dalším období. Jak podotkla Andrea Tvrdá, jednatelka ELVA – HELP, v hezkém počasí je zajímavou alternativou společná procházka klientů s pejsky okolím domova.

„Canisterapii můžeme definovat jako způsob terapie, který využívá pozitivního působení psa na zdraví člověka, přičemž klade důraz především na řešení problémů psychologických, citových a sociálně-integračních a působení na fyzické zdraví člověka je u ní druhotné. Uplatňuje se zejména jako pomocná psychoterapeutická metoda při řešení různých situací v případě, že jiné metody nejsou účinné nebo použitelné,“ popsala Andrea Tvrdá.

Podle ní se jedná  např. o navazování kontaktu s pacienty, kteří obtížně komunikují a při práci s citově nevyrovnanými či autistickými dětmi, zdravotně postiženými, v logopedické a rehabilitační praxi, při výskytu apatie, u dlouhodobě nemocných dětí a podpbně.

Domov důchodců Český Dub je příspěvkovou organizací zřizovanou Libereckým krajem. Aktuálně v něm má svůj nový domov celkem sto seniorů a seniorek z celého Libereckého kraje. Vedle nově zahajovaného projektu canisterapie nabízí domov svým obyvatelům i další nabídky pro aktivní trávení volného času. Jde například o kulturní a společenské akce pořádané přímo v domově, organizovány jsou i výlety.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky