Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Peníze z EU mohou pomoci ke snížení nezaměstnanosti v Libereckém kraji

Šírová Květa

  • 19. 05. 2010 15:27

Sdílet článek

Jan-Olof Karlsson představil švédské zkušenosti s využitím fondů EU v podpoře aktivní politiky zaměstnanosti na Úřadu práce v Liberci.

V úterý 18. května proběhlo setkání švédského podnikatele Jana-Olofa Karlssona se zástupci Libereckého kraje, Úřadu práce a Krajské hospodářské komory Liberec.

Pan Karlsson zde představil svou koncepci, na základě které pracuje jeho společnost IB WEST ve Švédsku s cílem pomoci malým a středním podnikatelům a dlouhodobě nezaměstnaným v oblastech s vysokou mírou nezaměstnanosti. Základem této koncepce je spolupráce všech zúčastněných stran právě prostřednictvím IB WEST – malých a středních podniků, úřadů práce, ministerstev, evropských fondů a také univerzity.

„Koncepce společnosti IB WEST se mi jeví jako zajímavá možnost především tím, že se specializuje na oblasti, které mají dlouhodobě problém s vysokou nezaměstnaností. Je třeba podotknout, že v Libereckém kraji se takové oblasti nacházejí, za všechny můžeme uvést např. Frýdlantsko, které se momentálně potýká s mírou nezaměstnanosti přes 17%,“ uvedl náměstek hejtmana Vít Příkaský.

Ředitelka libereckého Úřadu práce PhDr. Sadílková byla také s výsledkem setkání spokojena. „Metodika pana Karlssona nabízí úplně jiný pohled na řešení dlouhodobé nezaměstnanosti v problematických oblastech a nabízí možnosti, které by mohly ještě více rozšířit aktivity našeho Úřadu práce,“ konstatovala.

Jan-Olof Karlsson v krátkosti zdůraznil základní prvky jeho koncepce: „Zásadní je především návaznost jednotlivých činností, které IB WEST provádí. Zjišťuje, jaké vize mají dlouhodobě nezaměstnaní, co plánují malé a střední podniky v oblastech, kde jsou se zaměstnaností problémy, a pomáhá se získáváním prostředků z fondů EU. Spolupracujeme i s univerzitou v oblasti vývoje inovativních postupů (např. pro výrobu). To vše se snažíme propojit tak, aby bylo možné dlouhodobě nezaměstnané, již vyškolené a připravené pracovat, umístit přímo do podniků, nebo jim nabídnout možnost začít s vlastní iniciativou.“

Přibližně za měsíc by mělo proběhnout další setkání, na kterém si zúčastněné strany promluví o dalších podrobnostech.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky