Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Petr Skokan společně s ostatními hejtmany vyzval vládu k urychlenému řešení problematiky financování vodohospodářských projektů

Mgr. Matoušová Barbora

  • 21. 04. 2008 00:00

Sdílet článek

[id:6364|autor:Mgr. Matoušová Barbora|email:barbora.matousova@kraj-lbc.info|telefon:485 226 327|mobil:|aktualizace:]

Otázkou čerpání evropských peněz na vodohospodářské projekty se na svém 24. zasedání v Čeladné v pátek 18.dubna opětovně zabývala Rada Asociace krajů ČR.

Česká republika přijala závazky v oblasti čištění odpadních vod, které musí splnit v termínu do roku 2010. Při současném nastavení podmínek přijatelnosti vodohospodářských projektů pro Operační program Životní prostředí hrozí, že města a obce nebudou moci tyto závazky v daném termínu splnit. „Připomínky krajů, měst  a obcí nebyly nikdy v průběhu příprav zapracovány. Proto opakovaně vyzýváme místopředsedu vlády a ministra životního prostředí Martina Bursíka a dnes už i předsedu vlády Mirka Topolánka k urychlenému řešení této situace. Jinak v roce 2010 dojde ke skutečné katastrofě v oblasti vodárenství v ČR,“ upozornil hejtman Libereckého kraje Petr Skokan.

V případě, že vláda změny stávajících podmínek s Evropskou komisí nevyjedná, žádá Rada Asociace krajů ČR o vytvoření národního fondu životního prostředí, jehož prostřednictvím by bylo možné projekty financovat. „V opačném případě hrozí, že po roce 2010 dojde k dramatickému zvýšení ceny vodného a stočného pro více než 3 miliony obyvatel a opakované sankce obcím a městům až do výše jednoho milionu korun za nedodržení podmínek, k nimž se Česká republika zavázala,“ komentoval situaci Evžen Tošenovský, předseda Asociace krajů a hejtman Moravskoslezského kraje. „Podmínky přijatelnosti vylučují financování projektů v přibližně 134 aglomeracích v úhrnné výši celkem 24 miliard korun,“ řekl Petr Bendl, 1. místopředseda Asociace krajů a hejtman Středočeského kraje. 

 

Hostem zasedání Rady AKČR byl nový generální ředitel a.s. Českých drah Petr Žaluda. Hejtmanům představil koncepci transformace Českých drah ve spolupráci s kraji. Společně se ujistili o potřebě úzké spolupráce mezi Českými drahami a kraji. „Naším zájmem je, abychom se dostali do co nejpřesnějších čísel ztrátovosti a abychom byli schopni lidem přesně říci, do jaké míry je daná trať využívaná, ať už z hlediska základní dopravní obslužnosti či cestovního ruchu,“ řekl Evžen Tošenovský. „S generálním ředitelem jsme se shodli na myšlence, že by například na každém vlaku mohla být uvedena tabulka s přesným vyčíslením toho, kolika prostředky byl daný spoj dotován z rozpočtu kraje,“ dodal hejtman Vysočiny Miloš Vystrčil.

 

Rada AKČR schválila společné prohlášení Asociace krajů ČR a Svazu měst a obcí ČR k novele zákona o odpadech, která se negativně dotýká obcí a krajů. „Nejde o krok správným směrem i ve vztahu k čerpání prostředků z EU, protože není možné jejich využití na výstavbu spaloven komunálního odpadu,“ prohlásil Evžen Tošenovský.

 

Na programu jednání Rady AKČR byla i problematika systému sociálních služeb. Hejtmani mají zájem o co nejjednodušší systém financování sociálních služeb a nebránili by se ani větší roli krajů v aktivní politice zaměstnanosti. 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky