Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Petr Skokan: Zrušení záchranných praporů znamená pro kraj riziko při řešení krizových situací

Mgr. Matoušová Barbora

  • 24. 04. 2008 00:00

Sdílet článek

[id:6379|autor:Mgr. Matoušová Barbora|email:barbora.matousova@kraj-lbc.info|telefon:485 226 327|mobil:|aktualizace:]

Jako hejtman jsem zodpovědný za řešení krizové situace na území kraje. Proto si v poslední době kladu otázku: Jaký bude mít transformace Armády ČR, která je nyní prováděna na základě usnesení vlády z června minulého roku, vliv na náš region? 

 

Podle mého názoru přinese hlavně komplikace. V jejím důsledku totiž dojde ke zrušení některých záchranných praporů, které byly dosud vyčleněny pro potřeby krajů. V případě Libereckého kraje jde o zrušení záchranného praporu Kutná Hora, jenž za mimořádných událostí poskytoval pomoc. Síly a prostředky armády budou nyní nasazovány pro potřeby Integrovaného záchranného systému jen z centrální úrovně, což zkomplikuje i krizovou komunikaci. Kraje budou muset o poskytnutí pomoci žádat přes operační a informační středisko, které pošle zprávu dále. V případě, že bude hrozit nebezpečí, se mi zdá tento způsob více než zdlouhavý. Ani po zažádání však nebudou mít vyhráno. Neexistuje totiž žádná garance doby nasazení, ale ani samotného poskytnutí pomoci.

 

Armáda podle nového usnesení provést záchranné a likvidační práce nemusí, nýbrž může. Vzhledem k tomu, že se transformuje ve prospěch nasaditelných sil, lze logicky předpokládat, že určité množství těchto sil bude plnit úkoly v mezinárodních misích a mírových operacích. Tím ale dojde ke snížení jedné z funkcí armády, a sice zajišťování vnitřní bezpečnosti. Není tedy vůbec jasné, zda bude armáda schopna pokrýt požadavky hejtmanů při rozsáhlé krizové situaci, jako jsou například povodně. Navíc v neposlední řadě zatíží nová transformace armády kraje i finančně. Pokud totiž nebudou postačovat síly a prostředky armádní, bude muset být využito sil a prostředků právnických nebo podnikajících fyzických osob na území kraje.

 

 

Petr Skokan, hejtman Libereckého kraje

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky