Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Plánované snížení příjmů Libereckého kraje o 360 milionů korun nutí resort školství k některým racionalizačním krokům

  • 01. 12. 2009 16:32

Sdílet článek

 

Plánované snížení příjmů Libereckého kraje o 360 mil. Kč se nutně dotkne i resortu školství. Proto je nucen přistoupit k některým racionalizačním krokům, jež postihnou školy a školská zařízení. Týká se to sloučení domovů mládeže v České Lípě a Železném Brodu se středními školami a návrhu na sloučení dvou sklářských škol – v Kamenickém Šenově a v Novém Boru k datu 1. dubna 2010.

 

Tento návrh však musí nejprve projednat Výbor pro výchovu, vzdělávání, zaměstnanost a sport, poté Rada a nakonec Zastupitelstvo Libereckého kraje.

 

V posledních letech se na sklářských školách projevil výrazný pokles zájmu žáků o studium. Zatímco ještě ve školním roce 2002/2003 na Střední uměleckoprůmyslové škole sklářské v Kamenickém Šenově studovalo 112 dětí, v letošním roce jich je pouhých 70. Kvůli nízkému počtu žáků škole nestačí prostředky poskytované ze státního rozpočtu na platy pedagogů a kraj tyto peníze musí zabezpečovat sám. V roce 2008 škola dostala mimořádnou dotaci 1 500 000 korun z krajského rozpočtu, letos to bylo dalších 950 000 korun. S podobným nedostatkem žáků se potýká i Vyšší odborná škola sklářská a Střední škola v Novém Boru. Svou roli na tom sehrává i obraz českého sklářského průmyslu pod vlivem krachu několika velkých výrobců.

 

„Uvědomujeme si, že návrh na sloučení obou sklářských škol je nepopulární a i pro nás bolestný. Není to problém, který vznikl až v poslední době, diskutuje se o něm naopak už nejméně tři roky. Považuji ho však především za důsledek pasivní a nesystémové politiky minulých vlád ve vztahu k českým sklářům. Chceme samozřejmě zachovat sklářské obory v našem regionu, mít ale tak blízko u sebe dvě z poloviny naplněné školy stejného zaměření je pro Liberecký kraj neudržitelné,“ vysvětluje náměstek hejtmana pro resort školství Radek Cikl.

 

Kamenický Šenov vyžaduje investici 60 milionů korun

V Kamenickém Šenově další problém představují i budovy samotné školy, které vyžadují významnou finanční investici a místy jsou v havarijním stavu. Liberecký kraj si nechal vypracovat studii, podle které by její oprava stála téměř šedesát milionů korun. „Rekonstrukce by byla velmi finančně náročná. Budova potřebuje novou střechu, protože do té staré zatéká, jsou tam také nevyhovující technické podmínky. Za takových okolností nám nezbývá než rozhodnout, zda budeme řešit havarijní stavy jednotlivých budov nebo dáme prostředky do rozvoje těch perspektivních,“ vypočítává Jiřina Princová, vedoucí odboru školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Libereckého kraje.

 

Naopak budova Vyšší odborné školy sklářské a Střední školy v Novém Boru, vzdálená od té v Kamenickém Šenově necelých deset kilometrů, přitom nedávno prošla částečnou rekonstrukcí a na rozdíl od té šenovské má i vlastní sklářskou huť.  

 

„Je to špičkově vybavené pracoviště s novými technologiemi výroby skla. Troufám si dokonce tvrdit, že je to jedno z nejlépe vybavených pracovišť tohoto druhu v republice. Žáci a studenti zde přímo v reálu ověřují poznatky z technologie skla a neméně důležité je to, že škola má svůj vlastní zdroj suroviny,“ říká ředitelka novoborské školy Ilona Jindrová. Škola má na případné sloučení dostatečnou kapacitu, její součástí je i nedávno zrekonstruovaný domov mládeže. Navíc má poměrně čerstvou zkušenost se slučovacím procesem, neboť v roce 2004 došlo ke spojení zdejší Vyšší odborné školy sklářské a Střední průmyslové školy sklářské se Středním odborným učilištěm sklářským. Právě v této době byla již také projednávána možnost sloučení všech tří subjektů včetně Kamenického Šenova do jednoho celku.

 

Prioritou zachování všech vyučovaných oborů

Pokud ke sloučení sklářských škol dojde, všichni žáci i pedagogové školy v Kamenickém Šenově dostanou nabídku k přechodu do Nového Boru, kde budou moci studovat stejné obory. To samé bude případně platit i pro žáky, kteří si podali přihlášku do prvního ročníku ve školním roce 2010/2011 a projdou přijímacím řízením.

 

„Obě dvě školy, v Novém Boru i Kamenickém Šenově, plnily v minulosti a plní i v současnosti důležitou roli ve vzdělávání žáků uměleckých sklářských oborů. Pokud by došlo ke sloučení, domnívám se, že nejdůležitější věcí, o níž je třeba diskutovat, je zachování všech vyučovaných oborů obou škol v plném rozsahu. Bude-li splněna tato podmínka, domnívám se, že se novoborská sklářská škola, s níž nyní již více než rok spolupracuji, může stát plnohodnotnou nástupnickou organizací. S jejím materiálně technickým zázemím, personálním obsazením a především dosaženými uměleckými výsledky studentů bude plynule pokračovat tradice vzdělávání sklářských oborů v regionu, což považuji za stěžejní,“ komentuje situaci Bořek Šípek, děkan fakulty umění a architektury Technické univerzity Liberec.

 

Liberecký kraj kvůli zachování školy v Kamenickém Šenově, která je nejstarší sklářskou školou na světě, oslovil s žádostí o pomoc při řešení situace také Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Město Kamenický Šenov nebo sklářské firmy Moser a Preciosa Lustry.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky