Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Pod záštitou náměstka Petra Tulpy proběhlo představení Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu v Libereckém kraji

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 04. 03. 2019 00:00
  • Školství

Sdílet článek

Mezinárodní cena vévody z Edinburghu (Duke of Edinburgh´s International Award neboli DofE) je prestižní vzdělávací program, který spolupracuje nejen se základními a středními školami, ale i s dětskými domovy nebo středisky volného času. 21. února 2019 se uskutečnilo pod záštitou Mgr. Petra Tulpy, náměstka hejtmana Libereckého kraje, představení tohoto programu, a to v sídle Krajského úřadu.

DofE představuje unikátní možnost pro mladé lidi mezi 14 a 24 lety, jak se v rámci mimoškolních aktivit věnovat komplexnímu rozvoji své osobnosti. Účastníci se v rámci tzv. DofE, jak se zkráceně programu přezdívá, na jednotlivých úrovních (bronzové, stříbrné a zlaté) věnují v určitém časovém úseku čtyřem aktivitám – rozvoji talentu, pohybové aktivitě a dobrovolnictví, s tím, že danou úroveň završí dobrodružnou expedicí. Zakladatelem se stal v roce 1956 princ Phillip, vévoda z Edinburghu, který chtěl u mladých lidí rozvíjet všestrannost a podpořit je v jejich mimoškolních aktivitách. DofE je dlouhodobě podporováno britskou královskou rodinou, která celý program zaštiťuje. V prosinci 2017 k příležitosti velké mezinárodní akce, kterou česká kancelář DofE pořádala, navštívil Prahu princ Edward, který ocenil několik desítek českých absolventů zlaté úrovně v budově Senátu České republiky.

„DofE aktuálně funguje ve sto čtyřiceti státech světa a počet absolventů už překročil jeden milion. V České republice se ho účastní na 4 000 studentů. Každý, kdo se chce zapojit, se může přihlásit v takzvaném místním centru, tedy organizaci zaměřené na vzdělávání, která program poskytuje. Těch je aktuálně na území České republiky téměř 200 a kromě škol jsou jimi i další instituce, jako dětské domovy nebo domovy dětí a mládeže,“ uvedl Petr Tulpa, náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.

Tomáš Vokáč, výkonný ředitel programu, dodal: „Jedním z hlavních principů programu je, aby byl dostupný všem a mohl se zapojit doopravdy každý mezi 14 a 24 lety. Nezáleží přitom na tom, jaká je jeho fyzická kondice, nebo jakým aktivitám se doposud věnoval. Každý si stanovuje své cíle individuálně a na základě svých možností. V tom spočívá unikátnost DofE.“ Získaný certifikát je pro účastníky mezinárodně uznávaným potvrzením toho, že mají pevnou vůli a dokáží na sobě pracovat. Často jim tak může dopomoci k zajímavé pracovní příležitosti nebo k získání stipendia na zahraničních univerzitách.

Program je v České republice podporován řadou osobností – mezi nejvýznamnější patrony patří třeba Taťána Kovaříková, Lejla Abbasová nebo Klára Nademlýnská, které se v prosinci minulého roku zúčastnily slavnostních předávání DofE certifikátů na Staroměstské radnici. K neméně důležitým podporovatelům patří i firmy, které podporují Mezinárodní cenu vévody z Edinburghu jak z hlediska mentoringu a know-how, tak i formou finanční podpory. Na konci minulého roku se do této formy podpory zapojila například Nadace Kooperativy, dlouhodobě pak DofE spolupracuje například s innogy, Českými Radiokomunikacemi nebo EPH.

Jednou ze škol, které jsou v Libereckém kraji již zapojené, je například Gymnázium F. X. Šaldy v Liberci. Na něm si plní svou DofE výzvu i Alena, která se rámci své bronzové úrovně věnovala běhání a četbě díla Karla Čapka, jako dobrovolnictví si zvolila docházení do domova pro seniory. Tato aktivita pro ni byla, jak sama říká, velmi obohacující. „Pohledy různých generací na svět se od sebe příliš neliší. Bavily jsme se hodně o tom, jak to dříve chodilo, jak to v současné době vypadá ve škole…“ popisuje Alena návštěvy jedné ze seniorek, se kterou trávila volný čas. „V DofE budu rozhodně pokračovat. Chtěla bych se více věnovat hudbě, což pro mě bude docela obtížné,“ dodává. Nejedná se o neobvyklé rozhodnutí – účastníci programu si často naschvál volí aktivity, se kterými ještě nemají velkou zkušenost, aby si osvojili nové dovednosti a posunuli své hranice. Těšíme se na Aleniny další úspěchy!

Kontakt pro média: Markéta Oudesová, marketa.oudesova@dofe.cz, +420 725 430 298

TZ: Mezinárodní cena vévody z Edinburghu, Česká republika  

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky