Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Poslední rozloučení s Milošem Rabanem se konalo dnes v Hejnicích

Šírová Květa

  • 17. 01. 2011 17:52

Sdílet článek

Poslední rozloučení s římskokatolickým knězem, teologem, filosofem, inženýrem, farářem ve farnosti Raspenava a administrátorem excurrendo doc. PhDr. Ing. Milošem Rabanem, Th.D se konalo dnes v odpoledních hodinách v Bazilice Navštívení Panny Marie v Hejnicích. Mezi smutečními hosty byl také hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler a jeho statutární náměstkyně Lidie Vajnerová.

Docenta a kněze Miloše Rabana jsem si velmi vážil. Osobně se zasloužil o vznik Mezinárodního centra duchovní obnovy v Hejnicích. Skvěle také působil ve funkci děkana na Pedagogické fakultě Technické univerzity v Liberci. Byl to opravdu velký člověk a vlastenec, proto jsem jej v roce 2010 ocenil Poctou hejtmana jako mimořádnou osobnost Libereckého kraje. Odchod Miloše Rabana je velkou ztrátou pro celý Liberecký kraj, “ řekl hejtman.

R. D. doc. PhDr. Ing. Miloš Raban, Th.D., farář v Raspenavě a administrátor v Hejnicích a Mníšku u Liberce se narodil 20. června 1948 v Kryštofově Údolí u Liberce jako nejstarší ze tří dětí. Maturoval na gymnáziu v Jičíně a vystudoval systémové inženýrství na ČVUT v Praze. Poté pracoval do roku 1977 ve Výzkumném ústavu bezpečnosti práce. V témže roce odešel na doporučení kardinála Františka Tomáška do Itálie. Tam vystudoval teologii a filozofii nejprve na Lateránské univerzitě a doktorát pak získal na Papežské univerzitě Gregoriana. S mimořádným papežským dovolením byl 9. listopadu 1985 v bazilice Santa Maria Maggiore v Římě vysvěcen na kněze s určením pro Diecézi litoměřickou. V letech 1985–1990 působil ve Frankfurtu nad Mohanem. V roce 1990 jej biskup Josef Koukl požádal o návrat do rodné diecéze a poslal do Raspenavy a Hejnic. Díky jeho nasazení a velkému úsilí se podařilo rekonstruovat bývalý františkánský klášter v Hejnicích a na začátku roku 2001 zde otevřít Mezinárodní centrum duchovní obnovy, jehož se stal ředitelem. Miloš Raban také učil na univerzitách v Liberci a Hradci Králové.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky