Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Povodňová komise LK hodnotila povodňovou situaci v kraji (poslední zpráva)

Mgr. Langer Jiří

  • 27. 09. 2010 21:01
  • Školství

Sdílet článek

 

Vzhledem k předpovědi počasí ČHMÚ zasedla dnes v 19 hodin preventivně Povodňová komise LK, přestože povodňové komise obcí a ORP pracují spolehlivě dle pravidel.

Členové komise byli informováni o aktuálních uzavírkách a omezeních na silnicích III. třídy (viz tabulka v příloze).

Tajemník Povodňové komise LK Ing. Karel Pop informoval o stavech toků na řekách Povodí Labe a Povodí Ohře. Konstatoval, že na většině toků je vzestup pozvolný, ale stále mírně stoupá. 3. stupně povodňové aktivity dosáhly řeky Smědá v Černouších a ve Višňové v Předláncích, dále Ploučnice ve Stvolínkách, Dolní Libchavé, Brništi a Sloupu v Čechách. Na 2. stupni se drží Lužická Nisa v Hrádku n. N. a Jeřice v Mníšku.

Také Jizera stoupá, ale je zatím v Železném Brodě na 1. SPA, stejně jako Kamenice v Plavech na Jablonecku. V Povodí Ohře dosáhly 3. SPA dva místní potoky v obci Stružnice.

Žel, vývoj v noci podle předpovědi ČHMÚ nebude příznivý. Očekává se značný spad srážek zejména na Českolipsku  - cca 50 mm vody na metr čtverečný a situace se dle odhadu bude blížit stavu při srpnových povodních. Z vodního díla ve Stráži n. N. se voda pomalu odpouští.

Přehrady v Libereckém kraji plní svou úlohu, hladiny mírně stoupají ve Mšeně a Liberci – Harcově, jinak se přítoky a odtoky ostatních přehrad (Mlýnice, Fojtka, Josefův Důl, Souš, Bedřichov) zhruba rovnají a vodohospodáři situaci pravidelně kontrolují.

Hasiči, policie a záchranáři drží nepřetržitou pohotovost.

„Starostka Višňové, kde již bylo evakuováno 18 lidí z osady Víska, požádala o přidělení psychologa pro evakuované. V průběhu noci nebo nad ránem do Višňové dorazí policejní psycholog,“ uvedl náměstek hejtmana Martin Sepp (ČSSD) s tím, že připraven je i policejní vrtulník, který může kdykoli zasáhnout v postižené oblasti v případě zhoršení situace.

„Také záchranáři jsou připraveni okamžitě nasadit evakuační vozidlo se dvěma stany a třiceti lůžky,“ dodal Sepp.

Členové Povodňové komise LK se shodli, že spojení mezi složkami IZS, pracovníky Krajského úřadu Libereckého kraje a starosty ohrožených obcí i starosty ORP funguje velmi dobře.

 

Krajská povodňová komise upozorňuje občany, že informace o stavu toků podává Povodí Labe na telefonním čísle 495 088 730 a  Povodí Ohře na tel. 606 757 472.

Krajská krizová linka pro občany Libereckého kraje:485 226 999.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky