Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Povodňová situace v Libereckém kraji dnes vpodvečer, Povodňová komise LK se sejde zítra dopoledne

Mgr. Langer Jiří

  • 28. 09. 2010 19:43
  • Školství

Sdílet článek

 

Náměstci hejtmana Libereckého kraje Martin Sepp a Lidie Vajnerová dnes po celý den monitorovali situaci v povodněmi postižených oblastech. Odpoledne pak jednali  v obci Višňová se starostkou Marii Matuškovou, hasiči a záchranáři.

„Voda na horním toku Smědé  bohužel stále stoupá. Bylo proto rozhodnuto, že se včera evakuovaní lidé z místních části Víska a Předlánce kteří se v průběhu dne vrátili domů, budou opět evakuováni. Jde celkem o 28 lidí,“ uvedla Lidie Vajnerová.

Podle Martina Seppa jsou již všechny silnice do obce zaplavené, ale zatím se dá i po silnici od Předlánců opatrně projet. Další informace viz tabulka v příloze.

„Proto je ve Višňové zřízeno provizorní výjezdové stanoviště záchranné služby v místní hasičské zbrojnici, aby lidé nebyli bez lékařské pomoci v případě odříznutí od okolního světa,“ vysvětlil náměstek hejtmana.

Členové krajské Povodňové komise LK jsou ve stálém  telefonickém kontaktu.

„Komise se sejde zítra v dopoledních hodinách. Po vyhodnocení povodňové situace po noci z úterý na středu rozhodneme o dalších společných krocích. Zatím všechny složky IZS plní své úkoly bezvadně,“ řekla statutární náměstkyně.

Povodňová situace dnes v 19 hodin

ORP Nový Bor - Celkový optimismus, všechny toky zřetelně klesají, neprší, není třeba řešit žádné problémy.
ORP Česká Lípa - Všechny toky s výjimkou Ploučnice klesají. Dobranovský p. a Šporka na 2. SPA, Libchavský p. už pod 2. SPA Ploučnice - Stráž za kulminací, Kulminace v Č Lípě - odhad se posunul až do časných ranních hodin 29.9. Opět řešeno vypouštění Novozámeckého rybníka. Media neobjektivně informovala, že dochází k vypouštění, což podráždilo ohrožené obyvatele na dolním toku Ploučnice. Opětovně prověřeno, že se jedná o nutné snížení hladiny, aby se dostálo manipulačnímu řádu, navíc přínos do stavu Ploučnice je malý. Dále se ve spolupráci s Policií řešilo přetékání rybníka na silnici Holany - Zahrádky.
ORP Frýdlant - situace dobrá, toky klesají nebo stagnují, neprší, výhled optimistický.
ORP Liberec - situace obdobná jako na Frýdlantsku, některé toky ještě krátkodobě mírně dočasně stoupají, trend poklesu je zřejmý. Řešilo se přetečení rybníka v Nové Vsi, který již byl provizorně opravován při minulé povodni a představoval hrozbu pro Chrastavu. Vlastník rybníka údajně spolupracuje.

Povodí Labe -
optimistický vývoj, pokles stavů. Na žádost obce na toku (zejména Bílý Kostel) byly sníženy odtoky z VD Harcov a Mlýnice na minimum. Jedná se o přechodný krok, aby stav Nisy byl co nejvíce snížen.

Povodí Ohře - Kulminace Ploučnice od Lípy bude až zítra ráno. Horní tok a přítoky již klesají. Odhaduje se, že se jedná o 10 letou povodeň. V Dubici (Č Lípa) zatopeny 3 domy, ve Stružnici 24 domů, v Jezvé cca 10 domů, v Horní Polici cca 5 domů. Na dolním toku může ještě voda stoupnout až o několik desítek cm. VD Stráž bude asi ve 22 hod. naplněno k  hraně bezpečnostního přepadu, čímž dojde ke skokovému nárůstu odtoku. Protože neprší a přítok zřetelně klesá, nebude to mít na průtok zásadní vliv.
Mezi 12 a 18. hod. napršelo na Českolipsku jen do 3 mm srážek. Na Liberecku a Frýdlantsku 5-10 mmm, na hřebenech Jizerek až 15 mm. Dolní a střední Ploučnice mírně stoupá, Dolní Nisa, Dolní Smědá a Řasnice kolísá s tendencí k poklesu. Ostatní toky a části toků jsou na zřetelném poklesu. Sekundární kulminace z dopoledních hodin zpravidla nepřekonala původní kulminace z dnešního časného rána.

 Další informace http://povoden.kraj-lbc.cz,

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky