Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Poznejte kraj na Hřebenovce

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 12. 07. 2019 00:00

Sdílet článek

Nejdelší vyznačenou hřebenovou trasou v Čechách je již více než 117 let tzv. Blauer Kammweg neboli Modrá hřebenovka, která spatřila světlo světa roku 1902. První část trasy Modré hřebenovky byla navržena z Ještědu na Růžový vrch. Celá hřebenová cesta měla délku přibližně 60 kilometrů a bylo pro ni dohodnuté jednotné specifické značení, nejčastěji zinkové tabulky s čtyřzubým modrým hřebenem v bílém poli.

K projektu se za krátkou dobu připojil horský spolek pro Ještědské a Jizerské pohoří spolu s Krkonošským spolkem, kteří navrhli pokračování trasy východním směrem. Z Ještědu přes město Liberec po jizerskohorském Hlubockém hřebenu směrem do Tanvaldu a po nejvyšších Krkonošských partiích, až na samotnou nejvyšší horu České republiky Sněžku.

Současná Hřebenovka má dvě větve – severní a jižní. Severní i jižní větev trasy začínají shodně na česko-polském pěším přechodu na mostě přes Jizeru v Orle v Jizerských horách.

„Hřebenovka je skutečnou mezinárodní pěší trasou. Dotýká jak české strany hor v Libereckém kraji, tak i našich sousedů v Německu a Polsku. Určitě je to také tip pro delší putování, třeba o víkendu nebo o dovolené,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Severní trasa dále pokračuje přes vrcholové partie Jizerských hor, přes Smědavu, Sněžné věžičky, Ptačí kupy a Poledník. Kolem Oldřichova v Hájích trasa pokračuje do Albrechtic u Frýdlantu, Václavic a Hrádku nad Nisou. V Hartau překračuje státní hranici a na německém území pokračuje podél jezera Olbersdorfer See a toku řeky Mandau do Oybina, na vrchol Hochwald (Hvozd), kterým prochází česko-německá státní hranice, a dále do Jonsdorfu. Na českou stranu se trasa opět vrací na hraničním přechodu Dolní Podluží/Waltersdorf, a je zakončena v Nové Huti na hranicích s Ústeckým krajem.

Jižní trasa vede z Jizerky přes Desnou, Tanvald, Černostudniční hřeben na Milíře a dále pokračuje přes Ještědský hřeben na Ještěd. Pěší trasa vede návštěvníka dále do Petrovic a končí na česko-německé hranici u Lückendorfu.

Bližší informace o jednotlivých trasách hřebenovky naleznete na https://1url.cz/KMUJr. Sledovat můžete i facebookové stránky „Liberecký kraj – cestou necestou“, sdílet vaše zážitky na Instagramu pod hashtagem #regionliberec a na Youtube Region Liberec.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky