Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu

Upozornění

Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Práce studentů turnovské uměleckoprůmyslové školy zdobí zámek i galerie měst

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 06. 04. 2016 17:12
  • Školství

Sdílet článek

V Turnově, Kutné Hoře i na zámku Humprecht u Sobotky mohou v těchto dnech obdivovat lidé práce studentů Střední uměleckoprůmyslové školy a Vyšší odborné školy Turnov, jejímž zřizovatelem je Liberecký kraj. Škola představuje práce svých uměleckých kovářů a odlévačů kovů, rytce a medailéra.

Se zahájením sezony na památkách mohou například návštěvníci zámku Humprecht obdivovat některé maturitní práce z dílen turnovských uměleckých kovářů a odlévačů kovů. Již po několikáté tyto práce ozvláštňují interiér Humprechtu, neboť škola s vedením zámku úzce spolupracuje.

„Před několika dny byla také zahájena v Galerii U Zlatého beránka, v informačním centru na Náměstí Českého ráje v Turnově, výstava mladého medailéra Asamata Baltaeva. Tento absolvent naší „Šperkárny“ v oddělení rytců, a zároveň absolvent VOŠ v Jablonci nad Nisou ve stejném oboru, se stal hvězdou zářící na ryteckém nebi. Prosazuje se mezi starými mistry řemesla, vyhrává soutěže pro ČNB a SNB, již několik let pracuje pro pražskou a jabloneckou mincovnu,“ láká na další podívanou ředitelka školy Jana Rulcová.

Na výstavě jsou k vidění jak sádrové návrhy mincí, tak stříbrné a zlaté mince z jeho již realizované tvorby. Mnozí zřejmě znají Baltaeův návrh medaile pro premiéru filmu Avengers II, který byl k vidění v kině Sféra v Turnově, ale jeho tvorba vychází i z českých dějin. Maturitní práce Asamata na SUPŠ a VOŠ Turnov byla mědirytina na téma Jan Žižka, na výstavě ji můžete vidět také. „Asamat pochází z  Čuvašské republiky, z půlmilionového města Čeboksary, které leží na Volze. Oba jeho rodiče se také věnují umění, takže rozhodnutí, že jejich synové budou studovat v Turnově na „Šperkárně“ mělo svou logiku. Jsme rádi, že Asamat se svou krásnou měkkou češtinou zůstává jako student i nadále na naší škole v oddělení zlatníků, svou pracovitostí a cílenou pílí se stává vzorem ostatním žákům. Je až neuvěřitelné, jak velký děj, kolik postav dokáže Asamat v detailním zobrazení dostat na tak malou plošku medaile,“ popisuje Jana Rulcová.

Poslední aktuální výstavou studentů z Turnova je expozice děl pod názvem Kámen, kov a šperk v Kutné Hoře. Výstava je v krásných prostorách Kamenného domu a mapuje práci všech oddělení. Škola tak navazuje na několikaletou tradici výstav velkých děl ve vnějších prostorách zahrady U tří pávů. Výstava je součástí výstav k oslavě 700 let od narození Karla IV. 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky