Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Přes Polsko se propojí silnice v Trojzemí

Mgr. Langer Jiří

  • 24. 04. 2008 00:00

Sdílet článek

[id:6385|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Výstavba zhruba čtyři kilometry dlouhé silnice přes polské území, která v budoucnu propojí Česko s Německem v oblasti Trojzemí, by měla začít v červnu.

„Nyní probíhá stavební řízení a veřejná soutěž na dodavatele,“  uvedl krajský radní pro dopravu Vladimír Richter. „Takto jsme se dohodli ve dnech 17. a 18. dubna , kdy se  v Liberci uskutečnilo 8. zasedání smíšené česko-německo-polské komise pro výstavbu silničního spojení v Euroregionu Nisa mezi městy Bogatynia v Polské republice, Hrádek nad Nisou v České republice a Zittau ve Spolkové republice Německo,“ doplnil s tím, že německá část spojení byla přitom dokončena už loni.

Na tomto jednání předala česká strana informace o ukončení I. etapy stavby (okružní křižovatka u Oldřichova na Hranicích je od podzimu 2007 v provozu) a o současném stavu probíhajících pracích na II. etapě stavby. K ukončení výstavby komunikace v délce cca 650 m ke státním hranicím s Polskem dojde v říjnu 2008.

O novou silnici usilují starostové v příhraničních oblastech všech tří zemí už více než 15 let. Výstavbu silnice oficiálně zahájili 1. května 2004 u příležitosti vstupu do Evropské unie premiéři Česka, Polska a německý kancléř. Zejména pro německou stranu je projekt prioritou, umožní totiž region napojit na německou dálnici A4. I proto na ni už před více než třemi lety dali Němci 13 milionů eur (325 milionů Kč), dalších 2,5 milionu eur (62 milionů Kč) přidalo Česko. I pro českou stranu je projekt důležitý.

„Pomůže rozvoji celého regionu, hlavně dopravě a také životnímu prostředí.“  míní hejtman Petr Skokan.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky