Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Přesídlování krajanů z Kazachstánu

Mgr. Markgrafová Eva

  • 20. 11. 2006 00:00

Sdílet článek

[id:4538|autor:Mgr. Markgrafová Eva|email:eva.markgrafova@kraj-lbc.info|telefon:485 226 327|mobil:|aktualizace:]

Česká vláda na svém zasedání dne 1. listopadu 2006 přijala usnesení č. 1248 k postupu při dokončení přesídlení osob s prokázaným českým původem (krajanů) z Kazachstánu.

Tímto usnesením se otevřela možnost pro přesídlení krajanské komunity z Aktjubinské oblasti v Kazachstánu. Toto přesídlení  je plně závislé na spolupráci s obcemi a městy, kde mohou přesídlenci nalézt bydlení a novou perspektivu. Přestože se jedná v první řadě o humanitární gesto, je stát, prostřednictvím ministerstva vnitra, připraven poskytnout finanční prostředky, které by obcím měly v co největší míře kompenzovat náklady spojené s přijetím krajanů do obce. Jedná se o účelové neinvestiční dotace na opravu bytového fondu v majetku obce a rozvoj infrastruktury obce, které jsou ve stejné výši jako v případě státního integračního programu pro azylanty, tedy příspěvek na zajištění bydlení ve výši 150 tis. Kč na přesídlence (nájemce bytu) a částku 50 tis. Kč na každou další oprávněnou osobu, která bude s přesídlencem (nájemcem bytu) žít ve společné domácnosti, a dále příspěvek na rozvoj infrastruktury obce ve výši 150 tis. Kč na přesídlence (nájemce bytu) a částku 10 tis. Kč na každou další oprávněnou osobu, která bude s přesídlencem (nájemcem bytu) žít ve společné domácnosti. Jednou z novinek, které jsou s přesídlením krajanů spojeny, je dotace na jazykovou přípravu ve výši 40.000,- Kč za každou rodinu, která bude ve městě/obci ubytována v samostatném bytě. Další změnou je účelová dotace na integraci přesídlenců v prvních šesti měsících pobytu v obci ve výši 36 tis. Kč na každou rodinu ubytovanou v obci. Další příspěvky budou poskytnuty přímo přesídlencům, aby jim pomohly překonat první období života v České republice. Jedná se o tzv. startovné, tedy finanční příspěvek na první měsíc pobytu ve výši 8 tis. Kč na každou osobu starší 18 let a 4 tis. Kč na každou osobu mladší 18 let a jednorázový finanční příspěvek na vybavení domácnosti ve výši 20 tis. Kč na rodinu. Obce, které se dosud nezapojily do tohoto programu, mají stále možnost tak učinit, jelikož zájem krajanů o přesídlení je velký a adekvátně tomu je třeba získat značné množství ubytovacích kapacit.


Bližší informace Vám na KÚLK k této záležitosti podá: Ing. Jozef Holek, koordinátor národostních menšin, telefon: 485 226 558,
e- mail: jozef.holek@kraj-lbc.cz

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky