Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Preventivní projekty BESIP se letos zaměří na děti, cyklisty a mladé řidiče

Mgr. Langer Jiří

  • 06. 04. 2011 16:53

Sdílet článek

 

 Loňský rok lze stručně zhodnotit tak, že proběhl ve znamení několika témat, která reagovala na nejvážnější problémy nehodovosti v Libereckém kraji. Tyto projekty budou pokračovat i letos. Jde zejména o projekty zabývající se problematikou alkoholu za volantem, nepřiměřenou rychlost a dále pak o podporu dopravní výchovy a dopravních hřišť a to dle „Ročního plánu BESIP LK 2011“.

 

            Poprvé letos a po osmé celkem Liberecký kraj společně s partnery vyhlašuje tzv. Týden bezpečnosti na silnicích v Libereckém kraji. Tradiční týden plný aktivit, který má upozornit na nejvážnější problémy a rizika dopravní nehodovosti v Libereckém kraji začíná 18. 4. 2011. Tématem letošního prvního týdne bezpečnosti jsou cyklisté, jejichž nehody, které končí vážným či smrtelným zraněním, zaznamenaly v posledních letech značný nárůst. 

            „Cyklisté nám dělají velké starosti. V posledních letech evidujeme nárůst vážných dopravních nehod, kde sehrávají svou roli právě cyklisté. Při detailnějším pohledu do statistik nehod jsme zjistili, že ve většině těch těžkých a smrtelných zraněních hraje významnou roli nepoužívání ochranné přilby. Pokud by ji všichni cyklisté používali, následky nehod cyklistů by nebyly tak vážné“, uvedl Martin Sepp, náměstek hejtmana pro resort dopravy.

            V rámci Týdne bezpečnosti jsou pro cyklisty připraveny cyklohlídky a soutěže na cyklostezkách v Jizerských horách, v Liberci a v České Lípě. Dále pak programy pro veřejnost a školní skupiny na dopravních hřištích v Libereckém kraji, konkrétně v České Lípě, Jablonci nad Nisou a v Liberci. Největší akcí pro veřejnost, která zároveň ukončí první letošní týden bezpečnosti, proběhne v sobotu 23. dubna od 9:00 do 17:00 hod. na dětském dopravním hřišti v Liberci. Pro děti je připraven bohatý program, jehož součástí je stanoviště Policie ČR a Městské policie, Hasičského záchranného sboru, jízda zručnosti, výuka první pomoci a škola poutání, která má děti seznámit s principy bezpečného poutání ve voze. „Naším strategickým cílem je zlepšit možnosti dopravních hřišť a rozšířit jejich působnost tak, aby se stala nejen místem dopravní výchovy, ale i místem volnočasových aktivit dětí. Od dubna bude dopravní hřiště v Liberci otevřeno i o víkendech,“ dodává Martin Sepp, náměstek hejtmana pro dopravu.

 

            Letos navazuje Liberecký kraj za pomociEvropského fondu pro regionální rozvoj na projekt s cílem snížit nehodovost motocyklistů pod názvem „Učme se přežít“. Žádost o podporu bude v dubnu opět předložena do programu Cíl III. Projekt by umožnil zvýšit bezpečnost svou i dalších účastníků silničního provozu dalším 120 motocyklistům. Akce, do kterých se zapojí i některé autoškoly a jejich žáci, se budou konat v červnu na Autodromu Sosnová.

            „V loňském roce jsme slíbili, že i letos budeme hledat možnosti jak kurzy pro motorkáře opět zrealizovat. Proto jsme se spojili s partnerem v Německu, kurzy inovovali a díky tomu letos zrealizujeme další dva. Po kurzech v loňském roce jsme měli možnost mluvit s účastníky a zjistili jsme, že je celý projekt z jejich strany velmi dobře vnímán a samotné kurzy jsou pro motocyklisty přínosem. Na začátku roku jsme doufali, že získáme finanční prostředky na rozsáhlejší náplň kurzů a jejich větší počet, ale bohužel to není


možné. Důvodem jsou finanční limity programu přeshraniční spolupráce, do kterého budeme podávat žádost, uvedl Martin Sepp, náměstek hejtmana pro resort dopravy. Samotné kurzy budou zahrnovat to nejdůležitější co je zapotřebí procvičovat. Z teoretické části je to technika jízdy, poskytování první pomoci a připomenutí toho nejdůležitějšího z legislativy. V praktické části se pak cvičí hlavně brzdění v různých rychlostech, plynulé přenášení těžiště, průjezd zatáčkou, brzdění v náklonu, výhybný manévr atd. Instruktoři své žáky seznámí s celou řadou maličkostí a individuálních drobností potřebných k ovládání jejich konkrétního stroje.

 

V lednu a únoru se v Libereckém kraji stalo celkem 518 dopravních nehod, z toho 2 nehody smrtelné a 19 s těžkým poraněním. Nehod způsobených řidiči pod vlivem alkoholu pak 23. I přesto, že počet smrtelných nehod klesá, je stále co zlepšovat. Alarmující zůstává počet nehod řidičů pod vlivem alkoholu. S nástupem jara lze také očekávat řadu těžce zraněných cyklistů a motocyklistů.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky