Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Projekt „Na kole jen s přilbou“ zavítá na libereckou cyklostezku

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 23. 05. 2016 15:48
  • Doprava
  • Rozvoj

Sdílet článek

Jak ochránit sebe a své blízké na silnici? Jak se zviditelnit pro ostatní účastníky silničního provozu? Nebo co patří do povinné a doporučené výbavy jízdního kola? To vše se dozvědí cyklisté, kteří se v úterý 24. a ve čtvrtek 26. května, v odpoledních hodinách zúčastní preventivní akce Městské policie Liberec a Týmu silniční bezpečnosti na cyklostezce u fotbalového stadionu U Nisy v Liberci.

 

I v hornatém Liberci je cyklistika nejen oblíbenou volnočasovou aktivitou, ale stále více se stává běžným způsobem dopravy. Jízda na kole přináší nejen radost, ale má i nesporné pozitivní účinky na zdraví cyklistů. „Pravidelná jízda na kole prokazatelně zlepšuje zdravotní stav a přispívá k prodloužení délky života. Ti, kdo denně dojíždějí do práce na kole, čelí o 39 procent nižšímu riziku úmrtí na civilizační choroby. Dospělí, kteří se pravidelně věnují cyklistice, mají fyzickou kondici na úrovni jedinců mladších o 10 let, současně se prodlužuje průměrná délka jejich života o nemalé dva roky,“ říká Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti Libereckého kraje. 

 

Přesto by však měli cyklisté neustále pamatovat na svou bezpečnost, a to nejen v silničním provozu. Právem se řadí mezi zranitelné účastníky silničního provozu. V loňském roce jich zemřelo při dopravních nehodách 68, dalších 394 bylo těžce zraněno. „A nehody se nevyhýbaly ani cyklistům v Libereckém kraji. Policie ČR jich vyšetřovala 222, jejich následkem zemřela jedna osoba, dalších 16 bylo těžce zraněno,“ doplňuje Jan Polák, krajský koordinátor bezpečnosti silničního provozu. K vážným nehodám cyklistů dochází i v letošním roce. Během prvních čtyř měsíců jich na silnicích České republiky zemřelo již 8, dalších 86 utrpělo těžké zranění.

 

Bohužel celá řada cyklistů neustále podceňuje rizika spojená s jízdou na kole. V loňském roce, podobně jako v roce 2014, u 30 procent nehod jimi zaviněných asistoval alkohol. Přitom již jedno malé pivo zvyšuje riziko účasti v dopravní nehodě se zraněním až 6x. Rovněž tak je často podceňován vliv technického stavu jízdního kola na bezpečnost. „V posledních 4 letech však došlo k 39 nehodám cyklistů, v jejichž důsledku utrpělo 5 z nich zranění těžká a dalších 32 se zranilo lehce,“ upozorňuje Roman Budský. Pozitivním zjištěním je, že cyklistické přilby používá stále více osob, o čemž svědčí statistiky závažných nehod. Zatímco v roce 2009 nemělo 90 procent usmrcených a 81 procent těžce zraněných na hlavě přilbu, v loni se jejich podíl snížil na 82 a 69 procent. Přesto je stále mnoho jezdců na kole, kteří jako by neslyšeli na argumenty odborníků, že pokud dojde k těžkému či dokonce smrtelnému zranění cyklisty, je ve 3/4 případů zasažena právě hlava či krk. Přitom ve 2/3 případů by bylo možné následky kolize zmírnit, neboť zranění hlavy jsou na místech, jež mohou být chráněna přilbou.

 

Ovšem nejen na problematiku používání cyklistické přilby, ale i na další aspekty bezpečné jízdy na kole se soustředí projekt „Na kole jen s přilbou“, jehož 6. ročník odstartoval na začátku května a který se letos objeví na více než 80 místech v celé České republice. Ke kampani za bezpečnější jízdu na kole se tradičně přidala i Městská Policie v Liberci. „Policisté společně s Týmem silniční bezpečnosti poradí se základními pravidly, povinnou a doporučenou výbavou kola, viditelností a používáním reflexních materiálů. Poradí také hlavně jak si správně vybrat a používat cyklistickou přilbu. Návštěvníky preventivní akce odměníme reflexními materiály,“ uzavírá Jan Polák. 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky