Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Projekt S knížkou do života podpoří čtenářskou gramotnost dětí

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 26. 04. 2019 00:00

Sdílet článek

„S knížkou do života“ je projekt Svazu knihovníků a informačních pracovníků na podporu čtenářské gramotnosti u malých dětí. Je to také projekt, který poprvé finančně podpoří i Liberecký kraj. Na rozvoj čtenářské gramotnosti u zhruba 2.500 dětí dá 200.000 korun.

Projekt vychází z mezinárodního projektu Bookstart, který úspěšně už řadu let probíhá ve zhruba 20 zemích světa a je zaměřen na rodiče s dětmi od novorozeňat až po předškoláky.

„Proto, aby děti získaly lásku ke knihám a ke čtenářství, musí mít dobrý vzor právě v rodičích. Ti jim musí od nejútlejšího věku pravidelně číst a ke čtení je vést. Škola později v této snaze pomůže, ale bez dobrého vedení doma je to pro děti mnohem těžší. Tímto příspěvkem se snažíme rodičům pomoci k tomu, aby věděli jak na to a také, že mají v našich knihovnách i s velmi malými dětmi otevřené dveře,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch.

Rodiny s  dětmi získají u příležitosti vítání občánků od knihovny sadu dárků (knížka pro děťátko, audiokniha, metodická publikace pro počáteční čtení rodičů s dětmi, seznamy doporučených knih pro předškolní děti, poukaz na registraci do knihovny) a v knihovně pro ně budou připraveny speciální akce a služby (společná čtení, setkávání, webová stránka, informace apod.).

V roce 2018 se tohoto projektu v celé republice účastní 120 knihoven, na příští rok je přihlášeno už 140 knihoven. V Libereckém kraji je nyní do projektu zapojeno 6 knihoven, a to Krajská vědecká knihovna v Liberci, Městská knihovna v České Lípě, Knihovna Antonína Marka v Turnově, Městská knihovna Rychnov u Jablonce, Městská knihovna Železný Brod a Místní knihovna Svijany.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky