Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Protipovodňová štola v Jablonci je vyhloubena

Šírová Květa

  • 29. 03. 2013 09:28
  • Rozvoj

Sdílet článek

Posledním odstřelem metru skály se včera stavařům v jabloneckém podzemí podařilo dokončit ražbu protipovodňové štoly. Tunel délky téměř 1300 metrů je hotov, nyní zbývá dokončit betonářské práce a Jablonec nad Nisou by měl být ochráněn před stoletou vodou.

„Jsem rád, že skončila nejnáročnější fáze stavby tohoto protipovodňového díla. Hlavně kvůli obyvatelům Jablonce bydlícím v místech stavby. Poslední dobou si zde opravdu moc klidu neužili,“ říká náměstek hejtmana Josef Jadrný, který se zúčastnil posledního slavnostního odpalu skály v podzemí.

Tlačítko na ovladači, které spustilo poslední odstřel skály, včera v místě ražby u kruhového objezdu v Jablonci nad Nisou slavnostně
stisknul primátor Statutárního města Jablonec nad Nisou Petr Beitl.

„Když jsme na sebe vzali úlohu zprostředkovatele informací mezi zhotovitelem a investorem na straně jedné a občany města na straně druhé, nevěděli jsme, co nás čeká. Nevěděli jsme také, co to znamená mít ve městě tak velkou stavbu tohoto typu. Jsem rád, že už jsme dospěli až k tomuto okamžiku a doufám, že všechny připomínky a stížnosti občanů na stavbu budou vyřízeny podle práva,“ řekl
primátor těsně před slavnostním odstřelem.

Stavaři včera odstřelili poslední metr skály mezi dvěma tunely hloubenými proti sobě pod Riegrovou ulicí v Jablonci nad Nisou. Tunely se setkaly s odchylkou pouhých pěti milimetrů.

Protipovodňová štola v Jablonci nad Nisou má z města odvádět přebytečnou vodu, kterou nedokáže pojmout jablonecká přehrada. Kvůli
nedostatečné kapacitě Mšenského potoka není možné současnou zadržovací schopnost přehrady plně využívat. Nová železobetonová štola široká 3,1 metru a vysoká 2,75 metru na Lužické Nise zachytí až stoletou vodu, Bílou Nisu ochrání před padesátiletou povodní. Vlastní přehrada se tím stane absolutně bezpečná. Ohrozit by ji mohla jen desetitisíciletá záplava. Celková délka nové odvodní štoly je 1258 m. Přívodní pasecká štola měří 633 metrů. Celkové náklady na stavbu díla jsou vyčísleny na 434.185.000 Kč. Investorem stavby je Povodí Labe, s.p. a zhotovitelem je konsorcium firem Metrostav a.s. a SYNER, s.r.o. Stavba bude dokončena v červnu 2013.
 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky