Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Rada Asociace krajů jednala v Brně i o regionálních operačních programech

Mgr. Langer Jiří

  • 18. 01. 2010 19:28

Sdílet článek

 

Čerpání evropských dotačních programů a otázky zdravotnictví byly hlavními tématy pátečního jednání Rady Asociace krajů ČR, které se konalo na brněnském výstavišti. Hejtmani, včetně Stanislava Eichlera, hejtmana LK,  vyzvali vládu k inventuře jednotlivých operačních programů spravovaných ministerstvy.  Zároveň podepsali na brněnském Výstavišti v rámci veletrhu cestovního ruchu RegionTour smlouvy Regionálních operačních programů za mnoho miliónů Eur.
„Vyzvali jsme vládu, aby udělala inventuru evropských operačních programů. Tam, kde hrozí propadnutí peněz v centrálních operačních programech, chceme, aby vláda požádala Evropskou komisi o převod těchto prostředků do regionálních operačních programů. Ty čerpají evropské peníze nejrychleji a transparentně,“ řekl na tiskové konferenci po jednání Rady Asociace krajů její předseda a hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek.

“Jsme připraveni distribuovat tyto prostředky rychle mezi obce, nestátní neziskové organizace a další subjekty. Vím o stovkách projektů, které nebyly úspěšné jen kvůli převisu poptávky. Chceme mít jistotu, že nepropadne ani koruna či euro z jakéhokoliv operačního programu. Nejde o to, kdo ty peníze rozdělí, ale aby se beze zbytku využily. Kraje jsou schopny velmi rychle v řádech tří až čtyř měsíců vypsat nové výzvy a peníze rozdělit ještě do konce roku,“ řekl Michal Hašek.

Evropské dotace jsou podle něj ideálním prostředkem na zmírnění dopadů hospodářské krize. I proto by zřejmě Evropská komise se změnou směřování dotací neměla problém.
Hostem jednání Rady Asociace krajů ČR byl ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Pavel Horák. Hejtmani s ním vyjednávali zejména o situaci po úpravě sítě kardiovaskulárních center, jejichž seznam obsahuje Věstník Ministerstva zdravotnictví ČR, vydaný v závěru loňského roku.

„Nejsme proti soustřeďování odborné péče, ale vadí nám nedostatek komunikace ze strany ministerstva zdravotnictví,“ zdůraznil hejtman kraje Vysočina Jiří Běhounek.

Jak dodal, nelze ze dne na den zastavit tuto péči, doposud prováděnou krajskými nemocnicemi, které si pořídily potřebnou techniku a mají také sehrané odborné týmy.
Do nových kardiocenter jsou nyní směřováni nejen pacienti s urgentními případy infarktů, ale například i operace kardiostimulátorů, které dosud úspěšně několik let prováděly některé krajské nemocnice, kde nešlo o malé počty operací. Například v nemocnici v Ústí nad Orlicí šlo v loňském roce o přibližně 70 výkonů,“ uvedla radní Pardubického kraje Markéta Tauberová a dodala: „Jde o nesystémový postup, očekáváme v této věci diskusi.“
Podle hejtmana Běhounka je třeba pečlivě vážit jednotlivé kroky při soustřeďování odborné péče a brát v úvahu například fakt, že pacienti s implantovanými kardiostimulátory budou pak v trvalé péči ambulancí vybraných center, kam budou muset dojíždět mnohdy i do jiných krajů.

Podle hejtmana Michala Haška se komunikace Ministerstva zdravotnictví s kraji příliš nezlepšila ani po odchodu ministra Julínka. „Věřím, že se to po volbách změní,“ řekl předseda Rady Asociace krajů ČR.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky