Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Rada kraje podpořila vznik samostatného okresu Turnov

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 20. 06. 2018 00:00

Sdílet článek

Rada kraje se včera zabývala situací ohledně připojení správního obvodu obce s rozšířenou působností (ORP) Turnov k okresu Liberec. Podpořila vznik samostatného okresu Turnov. Zároveň vyjádřila názor, že by se ministerstvo vnitra mělo nejlépe vrátit k původní myšlence reformy veřejné správy z roku 2000, na jehož základě byly k 1. lednu 2003 zrušeny okresní úřady. Již tehdy padl základní důvod existence okresů.

„K úmyslu vlády jsme dávali negativní stanovisko již před rokem. Záměr přiřadit ORP Turnov k okresu Liberec vnímám jako nejhorší možné řešení. To, že by vznikl mimořádně velký okres Liberec a mimořádně malý okres Semily, by bylo z pohledu zajištění veřejné správy nešťastné. Rada kraje proto podpořila vznik samostatného okresu Turnov,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Ministerstvo vnitra připravuje paragrafované znění nového zákona o územním členění státu. Pozitivem tohoto návrhu je především skutečnost, že bude nově respektovat existenci vyšších územně správních celků – krajů. Základním prvkem má být správní obvod obcí s obecním úřadem s rozšířenou působností a musí se vždy respektovat skladebnost ve smyslu: obec – ORP – okres – kraj.

Problém, který se dotýká Libereckého kraje, je Turnovsko. Správní obvod ORP Turnov nyní spadá do 3 okresů (Semily – 21 obcí, Liberec – 13 obcí, Jablonec nad Nisou – 3 obce), což neodpovídá požadovanému principu skladebnosti, kdy ORP musí být nyní součástí jen jednoho okresu.

Ministerstvo vnitra navrhuje problém vyřešit tak, že by ORP Turnov spadalo do okresu Liberec. Toto je pro město Turnov a 36 obcí jeho správního obvodu nepřijatelné, což obce vyjádřili usneseními svých zastupitelstev.

Rada Libereckého kraje by upřednostnila územní členění státu bez jeho okresní složky ve smyslu: obec – ORP – kraj. Materiál bude ještě projednáván na červnovém zasedání krajského zastupitelstva a přijaté usnesení bude zasláno ministerstvu vnitra, které je gestorem připravované zákona o územním členění státu.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky