Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Rada kraje se zabývala bezpečností silničního provozu a nehodovostí

Mgr. Langer Jiří

  • 10. 03. 2010 16:30

Sdílet článek

 Rada kraje vzala na svém jednání na vědomí Informaci o naplňování úkolů stanovených dokumentem "Koncepce BESIP v Libereckém kraji" za období roku 2009 a Informaci o vývoji dopravní nehodovosti v Libereckém kraji v roce 2009.

 

Radě Libereckého kraje byly předloženy tři dokumenty z oblasti bezpečnosti silničního provozu (dále jen „BESIP“) Libereckého kraje. Jedná se o tyto dokumenty:

Vyhodnocení koncepce BESIP Libereckého kraje za rok 2009, Zpráva o vývoji dopravní nehodovosti v Libereckém kraji v roce 2009 a Plán činností BESIP pro rok 2010.

Výsledky dopravní nehodovosti v Libereckém kraji v roce 2009

                                                Počet Změna ve srovnání s rokem 2008

Počet dopravních nehod         4 366                  - 2722

Usmrceno osob                            25                      - 12

Těžce zraněno                            145                    - 37

Lehce zraněno                         1 128                   + 19

 

V rámci České republiky dochází každoročně k vyhodnocování dokumentu Národní strategie BESIP, jehož hlavním cílem je snížit počet smrtelných dopravních nehod do roku 2010 na polovinu stavu roku 2002, kdy dokument vznikl. Jako jeden z podkladů pro vyhodnocení tohoto dokumentu je Ministerstvu dopravy poskytnuto i vyhodnocení Koncepce BESIP v LK.

 

Dne 22.1. 2008 Rada Libereckého kraje schválila připojení Libereckého kraje k Evropské chartě bezpečnosti silničního provozu (European Road Safety Charter). Charta je iniciativou Evropské komise, podporující snižování tragických následků dopravních nehod a to způsobem vzájemné spolupráce mezi subjekty působícími v této oblasti v jednotlivých členských zemích, výměnou informací a zkušeností ale i společnými kampaněmi pod logem iniciativy. Příkladem takové společné kampaně bylo vyhlášení prvního evropského dne bezpečnosti na silnicích věnovaného především mladým řidičům (The First European road safety day 2007), ke kterému se Liberecký kraj připojil.

 

Signatářstvím charty se Liberecký kraj zavázal podílet na společném cíli snížení počtu smrtelných následků nehod o polovinu do roku 2010 ve srovnání s rokem 2001. Tato výzva je známá pod heslem „25,000 lives to save“.

Vyhodnocení roku 2009 realizovaného dle Ročního plánu BESIP se odrazilo i do sestavení Ročního plánu BESIP pro rok 2010.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky