Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Rada LK pověřila vedení českolipské nemocnice dále jednat se společností CL- Evans o projektu zateplení

Mgr. Langer Jiří

  • 08. 05. 2013 17:51
  • Rozvoj
  • Zdravotnictví

Sdílet článek

 

Rada kraje v působnosti jediného akcionáře Libereckého kraje, pověřila představenstvo a dozorčí radu Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa dalším jednáním se společností CL-Evans o výši slevy a dodatku, který by minimalizoval hrozbu víceprací, které by dle současné smlouvy šly na účet objednatele.

Na minulém zasedání dne 16. 4. 2013 Rada kraje v působnosti Valné hromady NsP ČL pověřila předsedkyni Dozorčí rady Hanu Moudrou jednáním se společností CL-EVANS ve věci snížené nabídky na realizaci projektu „Zateplení vybraných objektů NsP ČL, a. s.“

Z tohoto jednání vzešla nabídka firmy CL-EVANS, obsahující 3 varianty na zhotovení výše uvedené veřejné zakázky (stavby), a to:

Variantu I. slevy + šedá okna – 98,5 mil. Kč

Variantu II. slevy + bílo-šedá okna (vnější šedá, vnitřní bílá) – 95,6 mil. Kč

Variantu III. slevy + bílá okna – 93, 7 mil. Kč

„Vzhledem k tomu, že do slevy je stále počítáno vypuštění rezervy 5 mil. Kč, tak se fakticky jedná v každém z případů o slevu o 5 mil. nižší, než je uváděno,“ připomněla náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví a sport Zuzana Kocumová.

Byly zvažovány klady a zápory obou cest – jít cestou nového VŘ i cestou dohody s CL-EVANS. Většina rady se přiklonila k možnosti dohody, která ale ještě závisí na dohodě o dodatku smlouvy.

Hodnocení kladů a záporů postupu dle variant:

1)     přijmout nabídku CL-EVANS

 

+ jasný začátek realizace

+ žádné riziko soudních sporů

+ možné částečné uklidnění situace

 

- riziko ztráty dotace nebo její části v budoucnosti kvůli rozporuplnému výběrovému řízení

- riziko víceprací/vícenákladů

- riziko neodhalených chyb v projektu

- chybějící TDI

- možnost realizovat stavbu ještě levněji, za cenu cca o 10-15 mil. nižší než je nyní nabízená cena od CL-EVANS.

- morální hledisko - realizovat bude firma vzešlá z netransparentně zadaného výběrového řízení

 

1)     nové VŘ

 

+ možnost dostat se k nižší ceně až pod 80 mil. Kč

+ příležitost k vyšší dotaci v nové výzvě i kvůli novému energetickému auditu (až 10 mil. více)

+ dopracování smluvních podmínek a projektové dokumentace pro nové výběrové řízení: omezení rizika chyb v projektu a víceprací

+ morální hledisko: v podezřelém výběrovém řízení koalice nepokračuje, jasné odstřižení od pochybné minulosti

+ při otevřené soutěži možnost exemplárního příkladu, kolik dělá rozdíl správně vedených VŘ

 

- riziko soudního sporu s firmou CL Evans: možné průtahy či finanční škody

- riziko kroků UOHS bránící novému výběrovému řízení (je relevantní?)

- nejistota okolo získání nové dotace a výsledku nového výběrového řízení

- pokračující mediální antikampaň (nicméně pocházejících v naprosté většině od těch, kteří jsou zainteresování na realizaci současným vítězem. Situaci lze uklidnit počátkem realizace projektu na dalších budovách a přípravou rekonstrukce rozvodů, reálné i splnit termín počátku prací do září 2013)

 

Možnosti eliminace rizika varianty 1 - přijetí nabídky CL Evans

 - Riziko ztráty dotace v budoucnu naší mocí neovlivnitelné.

 - Vícepráce a vícenáklady budou záležet na schopnosti TDI a uzavřených smluvních dodatcích.

 - Morální hledisko zůstává velkým mínusem, zmírněné částečně poklesem ceny realizace

 

Možnosti eliminace rizika varianty B – nové VŘ

 - Riziko soudního sporu a stížnosti firmy CL Evans neovlivnitelné, podle právního posouzení AK Mazel Směja však má kraj, resp. nemocnice dobrou pozici, protože nemocnice nemůže přinutit kraj, aby dal nemocnici na realizaci této zakázky peníze.

 - Případné průtahy možno využít k přípravě a zahájení rekonstrukce rozvodů, které jsou v havarijním stavu (je to problém, který provoz nemocnice ohrožuje více, než nevyhovující stav oken a zateplení)

 - Naproti tomu šance na získání dotace je poměrně vysoká a situace na stavebním trhu naznačuje, že by kraj skutečně mohl získat dobrou cenu (při dobře vedeném výběrovém řízení, kvalitu VŘ je však nyní kraj schopen ovlivnit).

 

SOUČASNÝ STAV:

I. etapa (velký projekt) - NsP ČL má dotaci s tím, že do 31. 9. se musí SFŽP doložit Smlouva o dílo s vybraným dodavatelem (je jedno kdy se zahájí realizace a je jedno, zda tato smlouva či nová smlouva s nově vybranou firmou)

II. etapa (menší projekt - budovy, které nebyly zahrnuty do původního projektu zateplení) - žádost je akceptována a jsou informace, že akceptovaných žádostí je méně než financí na tyto projekty vyčleněné - dle harmonogramu SFŽP obdrží Nemocnice Rozhodnutí o podpoře během června. Z něj plyne závazek počátku realizace v letošním roce.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky