Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Radní Jaroslav Podzimek jednal s velvyslancem Dánského království a o vodní nádrži Vilémov

Mgr. Langer Jiří

  • 28. 03. 2011 16:23

Sdílet článek

 

Velvyslanec Dánského království Ole Moesby přivítal 23. března ve své rezidenci v Praze na Vinohradech krajského radního pro resort zemědělství a životního prostředí Jaroslava Podzimka. Radní se zúčastnil prezentace dánské firmy GRUNDFOS, která se zabývá výrobou vodních čerpadel, a jednal s vrchním ředitelem sekce vodního hospodářství Ministerstva zemědělství o navrhované přehradě Vilémov.

Prezentace se zúčastnili zástupci firmy Grundfos v Čechách a přizvaní hosté  Pavel Punčochář, CSc, Eva Fialová,  Ministerstvo pro místní rozvoj, odbor územního plánování, a Miloslava Melounová, ředitelka Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR ( SOVAK ).

„Velvyslanec Ole Moesby zhodnotil význam a přínos firmy Grundfos, která má již desítky let své pevné místo nejen na dánském trhu, ale expandovala svými výrobky díky jejich kvalitě do celého světa,“ uvedl radní s tím, že velvyslanec Ole Moesby by rád navštívil kraje v celé ČR, kde by připomněl význam této společnosti a navrhl možnost navázání nových kontaktů a spolupráce,

Při jednání s velvyslancem a hosty se rovněž hovořilo o loňských srpnových povodních.

Radní také promluvil s  Pavlem Punčochářem, který se řadu let zabývá i navrhovaným záměrem „Akumulace povrchových vod Vilémov.“

„Přednesl jsem mu nesouhlasné stanovisko dotčených měst a obcí, kterých se to nejvíce týká, tedy Harrachova, Kořenova, Pasek nad Jizerou a Rokytnice nad Jizerou. To bylo projednáno v minulém týdnu na Valné hromadě Jilemnicka – svazku obcí,“  řekl Jaroslav Podzimek s tím, že Pavel Punčochář  se podle svých slov rád zúčastní schůzky se zástupci obcí, pokud bude svolána, zodpoví dotazy a vysvětlí danou problematiku k celé akci Vilémov.

 

Informace o společnosti  podal manager společnosti Jim Rise.

Grundfos je největším výrobcem oběhových čerpadel na světě. Mateřská společnost byla založena v Dánsku po druhé světové válce. V současnosti má Grundfos12 výrobních závodů v Evropě, Asii a Americe, 80 společností ve 45 zemích na pěti kontinentech a zaměstnává celkem 17.000 pracovníků. Z celosvětového obratu 2 miliardy eur věnuje přibližně 5 % na výzkum a vývoj. V roce 1996 byla založena společnost Grundfos s.r.o. se sídlem v Olomouci. Další pobočky firmy se v současné době nacházejí v Praze, Chomutově, Českých Budějovicích, Pardubicích a na Slovensku v Bratislavě, v Brezne a v Košicích. Naše firemní filosofie je vyjádřena ve sloganu: BE > THINK > INNOVATE BEing responsible - Být zodpovědný. Bereme vážně ochranu životního prostředí. THINKing ahead - Myslet dopředu. Být zodpovědný znamená neustále přemýšlet o budoucnosti. INNOVATE - Inovovat. Inovace jsou podstatou našeho myšlení při práci na nových čerpadlech. Společnost Grundfos usiluje o trvale udržitelný rozvoj v oblasti ochrany životního prostředí, financí a sociální oblasti. Grundfos zavedl koncernovou politiku sociální odpovědnosti a připojil se ke globální iniciativě OSN, která je zaměřena na oblast ochrany životního prostředí, lidská práva, základní práva pro zaměstnance a boj proti korupci. Výrobní program Hlavní část výrobního programu společnosti představují oběhová čerpadla pro vytápění, chlazení a klimatizaci a další odstředivá čerpadla pro průmyslové aplikace, dodávky vody, odvádění špinavé vody a dávkování. Mimo samotná čerpadla vyrábí firma Grundfos také motory či nejmodernější elektroniku pro řízení čerpadel a čerpacích systémů. Oblast použití čerpadel Grundfos Čerpadla Grundfos nacházejí uplatnění ve stavebnictví, kde jsou používána v rámci otopných soustav, čerpání odpadních vod a hasící techniky. Pro průmyslové použití jsou dodávána odstředivá čerpadla k napájení kotlů, zvyšování tlaků, dávkování chemikálií a pro další specifické účely. Pro oblast zásobování vodou a odvodňování má Grundfos ve svém programu širokou škálu čerpadel, která se používají např. v zemědělství k závlaze polních plodin a skleníků nebo ve vodárenství k zásobování vodou. V neposlední řadě tvoří čerpadla Grundfos důležitou součást systémů ochrany životního prostředí. V této oblasti se uplatňují např. při odběru vzorků v rámci kontroly jakosti spodní vody a při čerpání znečistěných médií. Vlastní prodej zboží uskutečňuje firma Grundfos prostřednictvím zhruba 70 velkoodběratelů v České republice a 30 velkoodběratelů na Slovensku. Řada prodejů se však též uskutečňuje přes přímé kontakty na konečné zákazníky, kterými jsou např. výrobní závody na výrobu teplovodních kotlů, organizace zajišťující dodávky tepla (centrální zásobování teplem) či vodárenské organizace.

Prezentace firmy se soustředila na oblast „Jak snižovat ztráty vody, jaký představují problém a zda se jim může předcházet.

Tady jsou některá čísla, jak byla přednesena podle posledních výzkumů – množství a dopad ztrát vody průsakem v zemích EU:

 

   - roční ztráty vody          = 8.443 milionů m3       = 13-ti násobná roční spotřeba v ČR

   - roční ztráty el.energie   = 4.114 milionů kWh    = 1/3 celkové dodávky elektřiny pro

                                                                                        Prahu

-         vyjádřeno v hodnotách Co2 = 2.077.570 tun Co2 = neboli veškerá veřejná doprava

                                                                                       v Praze po dobu 1 a ½ roku 

Po dobu prezentace docházelo k řadě dotazům a jejich zodpovězení, odborníci mohli porovnávat stávající možnosti a výsledky v úsporách na opravách nebo výměně starých vodovodních a kanalizačních řádů. Další návazná problematika se protáhla do dlouhé diskuze.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky