Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Radní Jaroslav Podzimek otevře turistickou stezku Čertova rokle u Máchova jezera

Mgr. Langer Jiří

  • 24. 09. 2010 13:06
  • Rozvoj

Sdílet článek

 

Lesy České republiky, s.p. , Správa toků – oblast povodí Ohře pořádají 30. září slavnostní otevření rekonstruované turistické stezky Čertova rokle, kterého se zúčastní krajský radní pro zemědělství a životní prostředí Jaroslav Podzimek (ČSSD). Sraz je v 10 hodin u informační tabule na začátku trasy pod obcí Dřevčice (součást města Dubá na Českolipsku).

 

„Věřím, že turistická stezka „Čertova rokle“, která leží  v Máchově kraji v Dřevčicích v blízkosti Holanských rybníků a Máchova jezera, přispěje ke zlepšení životního prostředí v tomto kraji a zejména k výchově dětí a mladých lidí ke vlídnému vztahu k přírodě a krajině,“řekl radní s tím, že tento počin Lesů ČR jistě přispěje i k rozvoji cestovního ruchu.
Rekonstrukci oblíbené turistické stezky podél vodního toku Dolský potok, jehož správcem Lesy ČR jsou, plně financovaly Lesy ČR, a to v rámci svého tzv. Programu 2000, kterým podnik celostátně podporuje veřejně prospěšné funkce lesů. Z těchto prostředků bylo vybudováno šest nových můstků přes vodní tok místo stávajících dožilých, podmočené úseky cesty byly zpevněny dřevěnými svodnicemi a byly opraveny dvě studánky.

„Výchozím místem pro romantickou procházku malebným údolím „Čertova rokle“ jsou Dřevčice, malá vesnička s uznávaným klasicistním celkem zděné patrové lidové architektury mezi  z Holany a Dubou. Zde zaparkujeme automobil a dále pokračujeme pěšky nebo na kole.

 Po zelené značce se severovýchodním směrem dostaneme do údolí, kudy stezka vede. V Čertově rokli nalezneme v kterémkoliv ročním období ojedinělou vlhkost, podporující výskyt specifické flóry, pro tento kraj typické pískovcové skály, přírodní les s množstvím mechů, šplhavců, brhlíků a dalších živočichů. Především zde však nalezneme nerušené ticho, klid a pohodu, což je pro podobná místa tak typické,“ popsala Ivana Kučerová, vedoucí správy toků.

V údolí, které je prameništěm pitných vod, se také nacházejí dvě nově rekonstruované studánky – Čertova a poněkud níže po toku pak studánka Rasova. Čertova studánka, prošla kompletní rekonstrukcí – kamenné zdivo bylo očištěno, ze studánky byly odstraněny naplaveniny, byl upraven výtok vody ze studánky a přístup k vodě.

Rovněž Rasova studánka rovněž prošla kompletní opravou – pramen byl stažen do kamenné jímky, která byla přestřešena dřevěnou konstrukcí.

„Pokud si chceme procházku prodloužit, potom pokračujeme údolím po značené turistické stezce až k Dolskému mlýnu na rozhraní Čertovy rokle a rozdvojení Dolského údolí. Zde najdeme odbočku doprava ke zřícenině Chudého hrádku, po níž vystoupáme na skalní ostroh s Chudým hrádkem skrývajícím se v lese. Jeho nedostupnost a odlehlost celé oblasti od železniční tratě z něj činí jednu z nejméně známých zřícenin okresu. Přitom je zde zachováno poměrně dost objektů k prozkoumání - zbytky valů a příkopu na jižní straně, zdivo bývalého hradního paláce sahající dosud až do několika pater, vchody do sklepů či několik místností vytesaných do skály,“ zve Ivana Kučerová

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky