Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Radní LK Pavel Petráček se informoval o podrobnostech zřízení hospice

Šírová Květa

  • 12. 03. 2010 12:25

Sdílet článek

Radní Libereckého kraje pro sociální věci a menšiny Pavel Petráček navštívil 11. března nově postavený Hospic v Chrudimi. Cílem jeho návštěvy bylo detailní seznámení se s podrobnostmi zřízení hospice.

 „Hospic v Chrudimi byl postaven nedávno, nefunguje ještě ani rok a je to důstojné zařízení s příjemným prostředím. Zdravotnický tým tu tvoří osm lékařů, třináct zdravotních sester a patnáct ošetřovatel. Kromě 25 pokojů pro pacienty je zde k dispozici také pět bytů a čtyři hotelové pokoje pro příbuzné, těm je k dispozici ještě přistýlka přímo na pokoji klienta. Při stavbě hospice se myslelo i na společenské prostory a to v podobě velké společné místnosti s krbem, meditační místností a rozlučkové síní,“ popisuje vybavení hospice Pavel Petráček.

Společně s ním se na prohlídku hospice vydali také členové o.s. Hospic pro Liberec a Hospicové péče Svaté Zdislavy a starostka České Lípy Hana Moudrá.

Průvodcem návštěvy z Libereckého kraje byl MUDr. Jiří Košťál, místopředseda o.s. Smíření, které ve spolupráci s Pardubickým krajem a dalšími partnery postavilo a zřizuje Hospic v Chrudimi. Radní Petráček se informoval na stavbu hospice, jejího financování, vlastnictví a nákladů na provoz. Společné návštěvy se zúčastnil také Miloslav Macela, radní zodpovědný za sociální péči v Pardubickém kraji.

„Původní myšlenka na stavbu hospice se zrodila v hlavách členů o. s. Smíření. V roce 2003 vyhlásili veřejnou sbírku na Hospic a do roku 2009, kdy se hospic v říjnu podařilo otevřít, s pomocí Pardubického kraje, Statutárního města Pardubice, Města Chrudimi, Ministerstva zdravotnictví ČR a téměř všech obcí a měst Pardubického kraje společně se zástupci podnikatelské sféry, nechali vypracovat studii a získali finanční prostředky na jeho stavbu a provoz,“ popisuje vývoj vzniku Hospice Miloslav Macela. 

„Náklady na pobyt jednoho klienta jsou cca 2.000,- Kč na den. Klient sám platí 330,- Kč za den,“ popisuje Jiří Košťál, který v hospici působí především jako lékař.

„Lůžkový hospic velmi usnadňuje práci také obvodním lékařům, kteří jinak musí za svými pacienty s potřebou paliativní péče dojíždět do jejich domovů. Ideální by bylo, kdyby každá nemocnice měla k dispozici také svůj hospic, stejně jako je tomu v Holandsku, ale to si v našich podmínkách nedovedu představit,“ uzavřel jednání Jiří Košťál.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky