Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Radní Pavel Petráček: Kraje zváží, zda nezažalují stát kvůli rozhodnutí ministra práce a sociálních věcí Drábka

Mgr. Langer Jiří

  • 02. 05. 2011 15:45

Sdílet článek

 

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek na páteční tiskové konferenci  nepravdivě prohlásil, že kraje při rozdělení dotací od státu zvýhodnily své organizace před neziskovým sektorem, a tudíž se rozhodl v druhém kole dotačního řízení na tento rok, a v letech následujících, vynechat kraje z posuzování dotačního řízení. Asociace krajů ČR v reakci na jeho prohlášení zvažuje možnost podat žalobu na stát.

Vize pana ministra je taková, že v letošním roce zbytek dotačních finančních prostředků určených na sociální služby přerozdělí přímo neziskovým organizacím a příspěvkovým organizacím, které zřizují kraje, už  nedá nic.

Rád bych upozornil na to, že dotační komise, která projednává návrh dotací pro ministra, má 17 členů a kraje v této komisi zastupují pouze dva lidé, a to já a Miloslav Čermák, předseda sociální komise AKČR.

Pokud měl pan ministr pocit, že kraje zvýhodnily své organizace, mohl při konečném rozdělení dotací zasáhnout, neboť právě ministerstvo je tím orgánem, který rozhoduje o poskytnutí dotace a vydává rozhodnutí o její výši jednotlivým krajům. Toto však pan ministr neudělal a nyní viní kraje z nesprávného rozdělování dotací.

Jaká je skutečnost? Všechny kraje se musí od roku 2008 vyrovnávat se snižováním dotací na sociální služby. V roce 2008 činila celková dotace ze státního rozpočtu pro kraje na všechny sociální služby 7,1 miliardy korun, pro letošní rok je to už jen 5,3 miliardy korun. Konkrétně Liberecký kraj pro rok 2011 požadoval pro pouhé zajištění stávající sítě sociálních služeb částku ve výši 292,573 mil. Kč. Ministerstvo však určilo pro Liberecký kraj pouze 240,082 mil. Kč, což je finanční propad o 52,491 mil.Kč. Toto je nezpochybnitelný fakt, který pan ministr nemůže popřít a který, bohužel, zřejmě záměrně, ve svých mediálních výstupech zapomíná uvádět.

Dále díky snížení příspěvku na péči v prvním stupni, kraje, resp. poskytovatelé sociálních služeb, přišli o dalších 900 milionů korun. Celý tento propad musely a musí kraje sanovat ze svých, už tak napjatých, rozpočtů. Od roku 2008 jsme se snažili udržet stávající sociální síť po celé republice, a to i za cenu ponížení rozpočtů námi zřizovaných organizací. Od roku 2008 vzrostlo financování sociálních služeb z krajských rozpočtů o 110% a tento trend stále stoupá. Přitom kraje zřizují přes 80% sociálních, především rezidenčních, služeb. Bude to právě pan ministr, který svým rozhodnutím, zcela nesystémově, zvýhodní některé vybrané sociální služby.

Nebo, že by začala předvolební kampaň TOP09 pro krajské, případně předčasné celostátní volby, a pan ministr si tak koupil hlasy neziskového sektoru? Je nevídané, kam až chce vládní koalice svým jednáním zajít. Kraje se v roce 2008 zavázaly, že udrží stávající sociální síť, hodlají ji dále rozšiřovat a tuto vizi drží i za cenu házení klacků pod nohy ze strany ministerstva. Ministerstvo naprosto nekoncepčně tuto velice kvalitní síť, kterou nám závidí v celé Evropě, degraduje. Pokud se naplní vize pana ministra a on své rozhodnutí poškozující všechny kraje v republice nezmění, budou kraje postupovat koordinovaně a budou zvažovat žalobu na stát.

Pavel Petráček, člen Rady Libereckého kraje, pověřený vedením resortu sociálních věcí

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky