Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Radní Pavel Petráček pochválil přípravnou třídu pro romské předškoláky

Mgr. Langer Jiří

  • 16. 02. 2010 17:39

Sdílet článek

 

Radní pro resort sociálních věcí a menšin Pavel Petráček navštívil dnes přípravnou třídu či spíše klub pro předškolní mládež Libereckého romského sdružení (LRS) nazvanou Hvězdička čili Čercheňa.

Ředitel LRS a pedagog Miroslav Kotlár seznámil krajského radního s výukou klubu, do které dochází deset dětí, jež se letos v září chystají do první třídy.

„Jak jsme se dozvěděl, účelem vzniku této třídy je pomoci zejména romským, ale i ostatním dětem, které pocházejí ze sociálně slabých lokalit v Liberci. Hlavním úkolem je zvládnout vstup dětí do základní školy tak, aby nedocházelo k jejich přemísťování do speciálních základních škol. Byl jsem mile překvapen, že do klasických tříd základních škol ročně přechází šest až osm dětí, které většinou nemají se školní docházkou větší problémy,“ pochválil činnost  Pavel Petráček.

Miroslav Kotlár založil přípravnou třídu před sedmi lety.

„Do třídy dochází nyní deset dětí do šesti let věku. Zájem však převyšuje poptávku. Všichni naši loňští absolventi nastoupili do normálních prvních tříd základních škol, úspěšnost tak je více než  devadesát procent,“ potvrdil Miroslav Kotlár s tím, že žáci navštěvují školní centrum v liberecké Josefinině údolí 9 pětkrát týdně od půl osmé, aby si navykly určitému režimu.

„Učíme je základním hygienickým věcem, uklízet po sobě, ale hlavně první školní vědomosti – barvy, některá písmenka a čísla. Učíme je písničky a básničky, malovat, cvičíme s nimi. O prázdninách také s nimi jezdíme na výlety,“ vypočítala jedna z vychovatelek Dana Deméterová, kterou doplňuje ing. Alžběta Burešová.

Úspěšné zařazování dětí do škol se podle něj daří i díky dobré spolupráci s městem a Libereckým krajem. Na kvalitu výuky dohlíží kromě vychovatelek i profesionální psycholog a pedagog. Třída je bezplatná. Rodiče platí jen příspěvek na svačinku ve výši 30 korun. 

„Přestože je škola úspěšná, nepodařilo se nám zatím navázat spolupráci s žádnou základní školou, kam bychom chtěli s dětmi z této přípravné třídy docházet jako do normální školy. Jistě by to pro naše žáčky byl ještě větší přínos lépe se adaptovat na školní prostředí, když by se tam setkávali i  s žáky prvních a vyšších tříd. Údajně však mají všechny školy v Liberci nedostatek kapacit,“ povzdechl si Miroslav Kotlár.

Posláním Libereckého romského sdružení je aktivní podpora nápadů, myšlenek a invencí z řad Romů, které vedou ke zlepšení sociálních a životních podmínek potřebných romských rodin. LRS vychází ze skutečnosti, že základním nepříznivým faktorem, který ovlivňuje postavení Romů ve státě, je nerovnost sociální, vzdělanostní, kulturní a ekonomická.

„Působíme proto na romské občany v upevňování základních sociálních, kulturních a společenských návyků a přípravná třída je nutnou součástí našeho snažení,“ zdůraznil ředitel LRS, které vzniklo v roce 2000.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky