Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Radní Pavel Petráček předložil Zastupitelstvu LK aktualizovanou Koncepci paliativní a hospicové péče

Mgr. Langer Jiří

  • 27. 01. 2010 16:53
  • Zdravotnictví

Sdílet článek

 

Krajský radní Pavel Petráček, pověřený vedením resortu sociálních věcí a menšin, předložil Zastupitelstvu LK na zasedání 26. 1. písemnou informaci aktualizované Koncepce paliativní a hospicové péče a informaci o aktivitách resortu realizovaných v souladu s návrhem Koncepce v roce 2010.

 

Návrh Koncepce paliativní a hospicové péče – realizovaná opatření v roce 2009 a výhled na rok 2010

                                        

Úsek vzdělávání

 

1. Vytvořit podmínky pro dobře dostupné doškolování zdravotních pracovníků ve všech zařízeních kraje. Bylo navrženo vytvořit podmínky pro doškolování středního a nižšího zdravotního personálu za účasti odborníků hospicového hnutí.

 

Přijatá opatření:

Odbor regionálního rozvoje a evropských projektů v průběhu měsíce února 2010 vyhlašuje Výzvu do globálního grantu Podpora nabídky dalšího vzdělávání v Libereckém kraji oblast podpory 3.2 – Podpora nabídky dalšího vzdělávání, Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Bližší info na http://opvk.kraj-lbc.cz (tj. pod odborem regionálního rozvoje a evropských projektů).

 

2.Využít vznikajících aktivit hospicového hnutí ke zvyšování povědomí laické veřejnosti o obsahu a cílech paliativní péče

Přijatá opatření:

 

  • V roce 2009 v Libereckém kraji se uskutečnily 4 benefiční koncertynapř. - dne 23.10. v prostorách Severočeského muzea  II. Benefiční koncert pořádaný o.s. Hospic pro Liberecký kraj na podporu vzniku hospicové a paliativní péče v Libereckém kraji. Záštitu nad tímto koncertem převzal krajský radní pro sociální oblast Pavel Petráček.
  • „Odbor sociálních věcí, bezpečnosti a menšin připravuje v Liberci Celorepublikovou konferenci paliativní a hospicové péče ve spolupráci s Asociací poskytovatelů sociálních služeb ČR. V termínu 15. dubna letošního roku,“ řekl radní.
  • 9. 10. 2009 byla zaregistrována v registru poskytovatelů první služba hospicové péče poskytována v terénu a to obecně prospěšnou společností Hospicová péče sv. Zdislavy.

 

3. Najít finanční zdroje pro podporu programů orientovaných na zlepšení kvality paliativní péče a doškolování zdravotníků v kraji formou dotací a grantů v systému krajského dotačního řízení

 

Přijatá opatření:

 

  • Rozpočtovým opatřením byla poskytnuta neinvestiční dotace z rozpočtu LK ve výši 199. 000,-Kč organizaci Hospicová péče sv. Zdislavy.

 

  • rozpočtovým opatřením byla poskytnuta neinvestiční dotace z rozpočtu Libereckého kraje neziskové organizaci Hospic pro Liberecký kraj ve výši 20.000,- Kč.

 

  • usnesením rady kraje ze dne 4.8. 2009 byly přesunuty finanční prostředky ve výši 1. 500.000,- do Grantového fondu na Program na podporu systému paliativní a hospicové péče.
  • na 5. jednání poradního orgánu pro Hospic byly zpracovány podklady pro vyhlášení Výzvy k předkládání žádostí o dotaci z Grantového fondu Libereckého kraje pro rok 2010, název programu: G – 27 – Program podpory paliativní a hospicové péče (viz shora uvedené). Tato výzva je na programu jednání únorového Zastupitelstva LK.

 

4. Organizační formy paliativní péče

Podpora vzniku domácí paliativní péče

 

Přijatá opatření:

  • Od 1.10. 2009 poskytuje obecně prospěšná společnost Hospicová péče sv. Zdislavy tyto služby: domácí hospicovou péči, odlehčovací terénní službu, odborné sociální poradenství na území Libereckého kraje.
  • „Při Krajské nemocnici Liberec a.s, byl zřízen na podporu paliativního a hospicového hnutí tzv. Rodinný pokoj. V žádném případě to není náhrada za kamenný hospic, ale předstupeň možného fungování hospicového lůžka v nemocnici jako odlehčovací služby, která by mohla sloužit pro rodiny, jenž pečují o svého blízkého v terminálním stádiu nemoci v domácím prostředí. Další možné využití pokoje je ve prospěch pacientů, kteří čekají na umístění v lůžkovém hospicu a není možné jim zabezpečit služby v terénu či v nemocnici.,“ uvedl Pavel Petráček.

 

  • Rodinný pokoj je novým subjektem paliativní péče, proto níže předkládáme podrobnější popis realizace jeho provozu.

 

Zpráva o zajištění provozu Rodinného pokoje hospicového typu provozovaného v rámci Krajské nemocnice Liberec ,a.s.

 „Rodinný pokoj“

Je umístěn v prostorách odborného zdravotnického zařízení a sloužící pro poskytování paliativní a hospicové péče ve spolupráci s poskytovatelem domácí hospicové péče.

Projekt byl inspirován obdobným zařízením tohoto typu, který již od roku 2005 úspěšně využívá Hospicového Hnutí Vysočina ve spolupráci Léčebnou dlouhodobě nemocných při Nemocnici v Novém Městě na Moravě.

Spolupracujícími subjekty pro zajištění provozu Rodinného pokoje v Libereckém kraji se na základě vzájemné Dohody o spolupráci při provozu rodinného pokoje v Krajské nemocnici Liberec, a.s. staly:

- Krajská nemocnice Liberec,a.s. , (dále jen KNL)

- Hospicová péče sv.Zdislavy,o.p.s. , , Liberec,(dále jen HPSZ)

Charakter rodinného pokoje (RP):

Rodinný pokoj je speciálně upravený pokoj s hospicovým lůžkem, ve kterém může trávit poslední chvíle života umírající pacient společně se svým rodinným příslušníkem.

Služby Rodinného pokoje jsou určeny pacientům v terminálním stavu (umírajícím pacientům) a jejich rodinným příslušníkům nebo blízkým, kteří nemají možnost postarat se o umírajícího doma, ale zároveň s ním chtějí v jeho posledních dnech života být.

Rodinný pokoj nabízí:

- odbornou zdravotnickou péči poskytovanou odborným personálem LDN

- pracovníci HPSZ poskytují v rámci sociálních služeb doprovázení umírajících a jejich blízkých   příjemné prostředí pokoje, připomínající svým vybavením domácí prostředí

- odbornou ošetřovatelskou péči ze strany personálu LDN

- možnost pro doprovázejícího člena rodiny „bydlet“ na pokoji nepřetržitě s pacientem

- zázemí pro doprovázejícího (v pokoji je pro něj umístěné lůžko, kuchyňská linka s lednicí , telefon, televize, rádio, s dostupným sociálním zařízením a sprchou)

- psychosociální podporu a pomoc pracovníků HPSZ po celou dobu pobytu po úmrtí pacienta

- důstojné zaopatření těla zemřelého ze strany pracovníků HPSZ

- vytvoření důstojného prostředí v Rodinném pokoji pro bezprostřední rozloučení se rodiny se zemřelým a možnost následného zprostředkování odvozu zemřelého pohřební službou přímo z Rodinného pokoje.

Personální zajištění:

- RP bude sloužit především pro ty klienty HPSZ, kdy rodina nebude mít možnost poskytnout dostatečnou domácí péči.

- lékařskou a ošetřovatelskou péči zajišťuje personál LDN.

Hospicová péče sv.Zdislavy,o.p.s. – poskytne na své náklady toto vybavení:

zdravotní lůžko a lůžko pro doprovázející osobu, kuchyňka s vybavením.

Zahájení provozu

Zahájení provozu se předpokládá v 01/2010.

Ke dni této zprávy zbývá splnit tyto položky:

- dodávka specializovaného zdravotnického lůžka (z důvodu delších dodacích lhůt zatím nahrazeno běžným zdrav.lůžkem)

 

Závěr:

„Zahájení provozu Rodinného pokoje je jedním z kroků, který umožní zkvalitnit péči pro pacienty v terminální fázi jejich života a jejich blízkým. Umožní také zkvalitnit i odbornou přípravu zdravotnického personálu a to jak z řad pracovníků nemocnice, tak i poskytovatelů domácí péče. Stává se tak jedním z odborných pracovišť, které bude sloužit ke vzdělávání a přípravě budoucích zájemců o práci v lůžkovém hospici,“ upozornil krajský radní.

 

5. Problematika výstavby kamenného hospice

Pracovní skupina pro hospicovou a paliativní péči přijala jednoznačné stanovisko k lokalizaci objektu hospice.

„Optimální je umístění hospice v centrální poloze spádového území Libereckého kraje, tak aby byla zajištěna dopravní dostupnost ze všech částí kraje veřejnou i individuální dopravou. Pro zajištění chodu hospice lze dodavatelsky využívat již existujících provozů centrálních kuchyní, prádelen, likvidace nebezpečného odpadu apod.,“ shrnul podmínky Pavel Petráček s tím, že dále by měl stát hospic v blízkosti nemocnice, aby mohla být zajištěna případná odborná zdravotní pomoc pacientům hospice.

„Proto se jako vhodné jeví výstavba hospice na území města Liberce nebo Jablonce nad Nisou,“ dodal.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky