Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Radní Pavel Petráček: Sociální odbory měst a kraje nabízejí lidem pomoc i v nouzi nejvyšší

Mgr. Langer Jiří

  • 06. 04. 2012 12:56
  • Rozvoj

Sdílet článek

 

Pomalu si v médiích zvykáme na každodenní obrázky rozzlobených či už rezignovaných lidí ve frontách na sociální dávky na úřadech práce, na stesky lidí s handicapem, že jim nebyly prodlouženy průkazy ZTP, na vystresované úředníky, kteří vedou každodenní boj s nefunkčními programy a nastavují víkendy, aby lidé dostali alespoň nějaké peníze, ale i na sebevědomá prohlášení ministra Drábka, že všechno je tak skvělé, jako ještě nikdy nebylo!

 

Za těmito obrázky se ale skrývají lidské příběhy, na které bychom si zvykat neměli. Bezútěšné příběhy matek samoživitelek s nemocnými dětmi, osudy lidí se zdravotním postižením, lidí bez práce a dalších, kteří právem očekávají pomoc od státu. Prohlášení pana ministra, že politování hodná chyba se vloudila do systému pouze u několika málo promile případů, jim nepomůže. Z čeho zaplatí nájem, za co nakoupí jídlo, kde se domohou svých práv, kdo jim poradí?

 

O sociální reformě už bylo napsáno mnohé, ale málo se ví, že na obecních a krajských úřadech zůstali i po Novém roce kvalifikovaní a zkušení sociální pracovníci, kteří jsou schopní lidem poradit nejenom s nároky na sociální dávky, pomoci vyplnit žádost, napsat odvolání, ale také doporučit nebo zprostředkovat potřebnou sociální službu nebo pomoci se orientovat v obtížných životních situacích.

 

Mnohdy stačí s lidmi jejich problémy rozebrat, vysvětlit jim jejich možnosti a vyslechnout je. Nikdo se nemusí bát nebo se stydět se svými problémy svěřit, a proto doporučuji, obracet se s důvěrou na sociální odbory městských úřadů, kde sociální pracovníky najdete. I přes ustavičné krácení finančních prostředků ze strany státu se snaží Liberecký kraj hledat zdroje finančních prostředků tak, aby nemusel být omezen provoz některých sociálních služeb a aby nechyběly peníze ani na provoz příspěvkových organizací.

 

V resortu sociálních věcí Libereckého kraje se snažíme neustále získávat dostatečné množství finančních prostředků, abychom dokázali pomoc těm, kteří to potřebují. Bohužel nám v tom vládní reformy nijak nepomáhají.

 

Pavel Petráček (ČSSD), člen Rady Libereckého kraje pověřený vedením resortu sociálních věcí

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky