Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Radní Podzimek jednal s představitelem Zemědělského svazu ČR

Mgr. Langer Jiří

  • 24. 07. 2012 14:18
  • Rozvoj

Sdílet článek

 

Krajský radní pro resort zemědělství a životního prostředí Jaroslav Podzimek ČSSD) přijal v úvodu týdne v sídle Krajského úřadu Libereckého kraje v Liberci  předsedu představenstva Výrobně obchodního družstva (VOD) AVENA Kravaře Pavola Belanyiho. Ten je v současné době i členem Krajského představenstva Zemědělského svazu ČR a jeho celostátního výboru.„Zemědělský svaz je sdružení zemědělských společností, zemědělských a odbytových družstev, zemědělců a dalších podnikatelů, jejichž podnikání je zaměřeno na zemědělství. Zajímá mě jejich činnost a samozřejmě i práce VOD AVENA Kravaře,“uvedl radní.

Podle Pavola Belanyiho má VOD Kravaře 32 zaměstnanců a hospodaří na 1 400 ha zemědělské půdy, z toho je 900 ha orné půdy a 500 ha trvale travního porostu. Vlastní 580 ks skotu, z toho 220 kusů dojnic v nově rekonstruovaném kravíně a produkuje 5 500 litrů mléka za den.

„V současné době pracujeme na výstavbě bioplynové stanice (BPS) s výkonem 600 KW, která má být dokončena v říjnu letošního roku a na její stavbu nebyly čerpány žádné dotace,“ řekl předseda představenstva.

Na schůzce se hovořilo nejen o současném vývoji žní, ale především o problémech, které trápí mnohé zemědělce, především nízké výkupní ceny mléka.

„Bohužel, ty se v současné době pohybují ve výši cca – 7 Kč za litr mléka, což sotva pokrývá náklady na výrobu,“ připomněl Jaroslav Podzimek s tím, že rovněž přibývají problémy kolem vymahatelnosti pohledávek.

„Uvidíme, co chystá Ministerstvo zemědělství (MZe), které hodlá do konce letošního roku představit nový koncepční materiál, z něhož by měla vycházet politika České republiky v oblasti zemědělství a potravinářství od roku 2014. Zda dokument, který má mimo jiné řešit problém propadající se živočišné výroby, bude přínosem pro práci zemědělců a družstev, jakým je třeba právě i zatím úspěšné VOD AVENA v Kravařích,“ doplnil radní.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky