Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Radní pogratulovali k úspěchu Kozí farmě Pěnčín

Šírová Květa

  • 28. 03. 2013 16:55
  • Rozvoj

Sdílet článek

Radní Libereckého kraje Ivana Hujerová a náměstek hejtmana Josef Jadrný dnes dodatečně gratulovali manželům Pulíčkovým k získání titulu Farma roku 2012.

„Je to podruhé v historii této soutěže, kdy se Farmou roku stala farma z Libereckého kraje a z Jablonecka. Manželé Pulíčkovi odvedli obrovský kus práce a za to jim patří velký dík,“ říká náměstek Josef Jadrný.

Společně s radní Ivanou Hujerovou si v doprovodu manželů Pulíčkových prohlédli celou farmu, chov koz i zařízení na dojení a
zpracování mléka.

„Ocenění Farma roku 2012 je pro nás poděkováním za 20 let práce,“ říká Josef Pulíček, který svou farmu vybudoval postupným odkupem a renovací bývalého zemědělského družstva. Výrobky kozí farmy na Pěnčíně jsou také každý rok zařazovány do soutěže Výrobek
roku Libereckého kraje v odvětví potravinářství, kde se umísťují na předních místech.

Společně s radními se návštěvy farmy zúčastnila také Vladimíra Pachlová, ředitelka Regionální agrární rady, která s farmou
manželů Pulíčkových spolupracuje již několik let. Součástí návštěvy byla také diskuse týkající se prodeje výrobků menších potravinářských výrobců v našem kraji. Všichni se denně potýkají s problémy s odbytem jejich výrobků.

„Problémem je konkurence velkých prodejních řetězců. Podmínky k prodeji regionálních potravin v rámci sortimentu velkých prodejních řetězců jsou pro malé výrobce nepřijatelné,“ říká náměstek Jadrný.

Kozí farma na Pěnčíně řeší ale opačný problém. Na trhu si vybojovala své místo. Každoroční nárůst prodaných mléčných a uzenářských
výrobků od tisíce ovcí a koz činí dvacet procent, stále však nestačí plně pokrýt požadavky svých zákazníků. Všechno by šlo ale rychleji, kdyby manželé Pulíčkovi, stejně jako ostatní regionální výrobci nenaráželi na překážky, jako je například povolení k vjezdu do
ulic ve velkých městech, aby zajistili zásobování prodejen.

„Například v Jablonci nad Nisou stojí povolení k vjezdu zásobování dvou obchodů, kam vozíme naše zboží, dvě stě korun na rok. V Liberci je to téměř dvanáct tisíc,“ posteskl si Josef Pulíček.

„Na tuto skutečnost upozornilo také několik výrobců při setkání regionálních výrobců, které se konalo před čtrnácti dny v sídle Libereckého kraje. Jsme proto připraveni vznést podnět k nápravě v Zastupitelstvu Statutárního města Liberec,“ řekla Ivana Hujerová.



Ekologická Kozí farma rozkládající se na 210 hektarech travních porostů a 10 hektarech sadů je zaměřena na chov pěti set koz a stejného množství ovcí. Veškeré kozí i ovčí mléko je zpracováváno přímo ve faremní mlékárně a pestrá škála výrobků z něj je prodávána nejen ve vlastním obchodě a na farmářských trzích, ale vlastním rozvozem putuje i do mnoha prodejen v Praze.

 

Další z podnikatelských aktivit rodiny Pulíčkových je provoz výletního areálu s mnoha zajímavostmi pro děti i dospělé.



 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky