Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Radní pro zdravotnictví LK MUDr. Pavel Novák: Rozsah poskytované péče v nemocnicích Libereckého kraje od roku 2013

Mgr. Langer Jiří

  • 04. 04. 2012 15:14
  • Rozvoj

Sdílet článek

 

Od počátku roku 2013 budou všechny nemocnice v Libereckém kraji poskytovat zdravotní péči na základě nově uzavřených smluvních vztahů. Základním z parametrů těchto smluv bude dohodnutý rozsah a kvalita poskytované lůžkové péče.

V této oblasti byla a je strategie zdravotních pojišťoven vedena tak, aby se jednalo především o úsporná opatření, a to využitím všech možností, které při uzavírání těchto dvoustranných smluvních vztahů s jednotlivými nemocnicemi vniknou.

Pozice Libereckého kraje je, a musí být i nadále, vedena širším pohledem, do kterého je třeba

zahrnout i další kriteria, jako je místní dostupnost jednotlivých odborností lůžkové péče hrazené pojišťovnami, v souladu praktickými potřebami obyvatel kraje. Zdaleka ne poslední otázkou je i další perspektiva zvláště menších nemocnic, pokud jde o udržení a získávání kvalifikovaných zdravotnických pracovníků jednotlivých odborností.

V uplynulém roce proběhla řada jednání pracovní skupiny, která byla vytvořena z iniciativy LK, která se celou situaci zabývala, a ve které byli zástupci pojišťoven, vedení nemocnic v LK

a vedení resortu zdravotnictví LK.

Na konci těchto jednání byla nyní projednána a parafována zástupcem Libereckého kraje, představiteli krajské pobočky VZP, zmocněnými zástupci zaměstnaneckých pojišťoven s působností na území našeho kraje a s vedením všech nemocnic v kraji konečná verze dokumentu. Jeho obsahem je v konkrétních číslech vyjádřený objem a struktura poskytované lůžkové péče Shoda byla v tom, že tento dokument by se měl stát ve své příslušné části pro každou nemocnici LK vyjádřením, jakou základnu bude mít a za jakých podmínek bude uzavírána smlouva každé jednotlivé nemocnice v našem kraji se zdravotními pojišťovnami platná od l. l. 2013.

Je shoda s představiteli pojišťoven, že tato opatření by neměla mít ve svém celku bezprostřední dopad na ekonomiku nemocnic, naopak někdy by mohla přispět i k větší efektivitě jejich lůžkového fondu. Více hrozeb z tohoto pohledu pro ně totiž představuje nastavení úhradové vyhlášky na rok 2012.

Na rozdíl od pojišťoven vedení kraje vnímá obtížnější dostupnost této péče v některých lokalitách se všemi dalšími negativními dopady. Resort zdravotnictví navíc vidí budoucí rizika pro perspektivu menších nemocnice i v podobě zhoršených možností získávání a udržení kvalifikovaných zdravotnických pracovníků, zvláště mladých lékařů, na jejich pracovištích, neboť zde budou jen obtížně hledat garanci svého dalšího odborného růstu.

Lze se shodnout i v tom, že parafovaný dokument je určitým kompromisem, reálně reagujícím na tuto problematiku v našem kraji tak, aby bylo zabráněno jakýmkoliv nekoordinovaným aktivitám a zároveň, aby bylo možno alespoň z větší části další vývoj předvídat.

Předpokládáme, že zejména ze strany VZP nebude docházet na centrální úrovni k úniku zavádějících, polooficiálních informací ze zasedání její správní rady, které ve svém konečném důsledku snižují věrohodnost závěrů ze zde proběhlých jednání, a tedy i možnost jejich přijetí. Také pak vnášejí další prvky nejistoty do, již tak rozkolísaného, systému poskytování akutní ústavní lůžkové péče.

MUDr. Pavel Novák, radní LK pověřený vedením resortu zdravotnictví

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky