Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Resort zdravotnictví LK podporuje Světový den bez tabáku

Mgr. Langer Jiří

  • 31. 05. 2013 12:22
  • Rozvoj
  • Zdravotnictví

Sdílet článek

Světový den bez tabáku vyhlašuje každoročně 31. května WHO a spolupracující organizace po celém světě s důrazem na zdravotní rizika spojená s užíváním tabáku a potřebu účinného přístupu, zaměřeného na snížení spotřeby tabáku. Užívání tabáku je jednou z celosvětově nejvýznamnějších příčin úmrtí a v současnosti je odpovědné za zabití jednoho z deseti dospělých po celém světě.

K podpoře kampaně, která se letos koná v duchu motta „Zakažme reklamu na tabákové výrobky včetně propagace a sponzorství“, se hlásí i resort zdravotnictví, tělovýchovu a sportu LK.

Jako zapřísáhlá odpůrkyně kouření takové akce vítám a mrzí mě, že naše vláda stále hledá nové důvody, proč odložit schválení zákona omezujícího kouření v restauracích. Například v Lotyšsku se kouření v restauracích a barech dostalo "mimo zákon" již v květnu 2010, později některá města zakázala i kouření na balkonech a v otevřených oknech. Nyní lotyšský parlament schválil novelu protikuřáckého zákona o trestní odpovědnosti rodičů za kouření v přítomnosti dětí. Kouř nezná hranice a narušuje osobní prostor i těch, kteří si to nepřejí," řekla náměstkyně hejtmana LK pro sport a zdraví Zuzana Kocumová.

Reklamu na produkty, které ročně zabijí miliony lidí, považuji za naprostý nesmysl,“ dodala.

Tématem Světového dne bez tabáku 2013 je: Zakažme reklamu na tabákové výrobky včetně propagace a sponzorství.

Úplný zákaz všech forem reklamy na tabákové výrobky, jejich propagace a sponzorství vyžaduje Rámcová úmluva WHO o kontrole tabáku (WHO FCTC) pro všechny smluvní strany této smlouvy do pěti let od vstupu Úmluvy v platnost pro tuto stranu. Je prokázáno, že komplexní zákazy reklamy vede ke snížení počtu těch, kdo začínají kouřit či v kouření pokračují. Podle statistik je zákaz tabákové reklamy a sponzorství jedním z nákladově nejvýhodnějších způsobů, jak snížit spotřebu tabáku a poptávku po něm, a tedy výhodným způsobem kontroly tabáku.

Většině zemí chybí komplexní zákazy

Přes prokázanou účinnost úplného zákazu tabákové reklamy bylo v roce 2010 plně chráněno pouze 6% světové populace před vystavením reklamě, propagaci a sponzorství tabákového průmyslu (Zpráva WHO o globální tabákové epidemii, 2011).

V rámci redukce užívání tabáku mohou komplexní zákazy reklamy, propagace a sponzorství oponovat:

  • Klamavým a zavádějícím kampaním marketingu tabáku
  • Expozici mladých lidí tabákovému marketingu
  • Selhání samoregulace tabákového průmyslu
  • Nedostatečnému efeketu částečných zákazů

Jak stále více zemí začíná plnit své povinnosti podle Rámcové úmluvy WHO o kontrole tabáku (WHO FCTC), jsou pokusy tabákového průmyslu tuto smlouvu podkopat stále agresivnější, včetně snahy zabránit úplnému zákazu tabákové reklamy, propagace a sponzorství. Například tam, kde jurisdikce zakázala reklamu na tabákové výrobky v místě prodeje včetně zákazu jejich vystavování (cigarety mohou být pouze za neprůhlednými zástěnami, „powerwalls“) nebo byla eliminována reklamní a propagační funkce tabákových obalů standardními obaly (jednotná balení), tabákový průmysl zažaloval vlády u tamních soudů a prostřednictvím mezinárodních obchodních mechanismů. Na druhé straně tabákový průmysl využívá sponzorství a zejména sociální programy podniků ke své taktice oklamat veřejné mínění - abychom věřili v jejich slušnost a dobré úmysly, zatímco oni manévrují a vedou politické a legislativní procesy.

Globální tabáková epidemie zabíjí nyní téměř 6 milionů lidí ročně, z nichž je více než 600 000 nekuřáků, kteří umírají na následky pasivního kouření. Pokud nebudeme jednat, bude tato epidemie do roku 2030 zabíjet více než 8 milionů lidí ročně. Více než 80 % těchto úmrtí, kterým by bylo možné předejít, bude mezi lidmi žijícími v zemích s nízkými a středními příjmy.

Cílem Světového dne bez tabáku je přispět k ochraně současné a budoucí generace nejen před těmito ničivými zdravotními důsledky, ale také před sociálními, environmentálními a ekonomické pohromami, k nimž vede užívání tabáku a expozice tabákovému kouři.

Specifické cíle 2013:

  • pomoci zemím implementovat článek 13 FCTC WHO, tedy komplexní zákaz reklamy, propagace a sponzorství, tak aby méně lidí začalo kouřit či pokračovalo v užívání tabáku
  • podpořit místní, národní a mezinárodní úsilí, které se snaží zabránit tabákovému průmyslu v podkopávání kontroly tabáku, zejména v jeho snaze odvrátit komplexní zákaz veškeré tabákové reklamy, propagace a sponzorství.

Podle http://www.who.int/tobacco/wntd/previous/en/, kde najdete více informací.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky