Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Roční plán BESIP Libereckého kraje 2011

Šírová Květa

  • 12. 01. 2011 12:02

Sdílet článek

BESIP Libereckého kraje zaměří svoji pozornost v roce 2011 zejména na nejzranitelnější účastníky silničního provozu, nepřiměřenou rychlost a mladé začínající motoristy.

Martin Sepp, náměstek hejtmana pro resort dopravy představil dokument „Roční plán BESIP LK 2011“, který je souhrnem aktivit v oblasti zvyšování a prevence bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích Libereckého kraje pro rok 2011.

Rok 2010 lze stručně zhodnotit tak, že proběhl ve znamení několika témat, která reagovala na nejvážnější problémy v Libereckém kraji. Jednalo se zejména o problematiku alkoholu za volantem, nepřiměřenou rychlost a dále pak o podporu dopravní výchovy a dopravních hřišť. Pozornost byla věnována poprvé také začínajícím motocyklistům. Rok 2011 navazuje na projekty, které započaly v roce 2010 a zároveň zavádí nové potřebné.

Také v letošním roce se BESIP Libereckého kraje zaměří na problémy a témata, která nás dlouhodobě trápí, a která přináší ty nejhorší následky dopravních nehod. Významnou částí, které se hodláme soustředěně věnovat, je problematika podpory dopravní výchovy a dopravních hřišť. Naší ambicí je, aby se dopravní hřiště stala centry poznání a vyhledávaným místem i pro volnočasové aktivity.

„Dlouhodobým problémem je nejen pro Liberecký kraj nepřiměřená rychlost. Na to budeme letos reagovat kampaní, jejímž cílem je snížení počtu vážných a smrtelných zranění při dopravních nehodách. Předpokládáme zapojení řady partnerů, kteří se bezpečností na silnicích zabývají, a kteří nám v tomto mohou významným dílem pomoci. Určitě budeme opět spolupracovat se složkami integrovaného záchranného systému Libereckého kraje a dalšími“ uvedl Martin Sepp, náměstek hejtmana pro resort dopravy.

Rok 2010 přinesl opět výrazné snížení následků dopravních nehod. Celkem bylo v kraji při dopravních nehodách usmrceno 18 osob, což je o 7 méně než v roce 2009, kdy byl pokles ještě výraznější. Ubylo i vážných a lehkých zranění. Detailnější pohled do statistik však odhaluje jeden významný problém a to je skutečnost, že vysoký počet nehod se smrtelným následkem tvoří cyklisté. Ve většině těchto případů figuruje alkohol a absence ochranné přilby.

„V tomto roce se budeme mimo jiné zabývat bezpečností cyklistů. Tradiční týdny bezpečnosti, které v našem kraji pořádáme, budou zaměřeny právě na ně. Při kampaních, které plánujeme, bychom rádi získali ke spolupráci složky IZS a Horskou záchrannou službu, kteří se s následky těchto nehod setkávají velmi často“, dodává Martin Sepp.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky