Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Rokytnici n. J. chybějí textiláci, elektrotechnici a letní provoz lanovky

Mgr. Langer Jiří

  • 28. 02. 2014 16:11

Sdílet článek

Hejtman LK Martin Půta pokračoval v závěru minulého týden v   pravidelném setkávání se se zastupiteli obcí a měst a občany Libereckého kraje, tentokrát zavítal do  Rokytnice nad Jizerou.  

Po celý den jej  doprovázel starosta města Petr Matyáš.

Hejtman si postupně prohlédl firmy Eprona a.s., R T K, tkalcovna Horní Rokytnice, Skiareál Tělovýchovné jednoty Spartak Rokytnice n. J. a.s., a po pracovním obědě se starosty okolních obcí navštívil ještě Domov důchodců, stanoviště ZZS LK a Domov dětí a mládeže Pod Střechou.

V závěru návštěvy pak besedoval s občany a zastupiteli města v místním Kulturním domě.

S jednatelem akciové společnosti Eprona   Bedřichem Kotkem hovořil hejtman o historii i současnosti firmy, která se zabývá tradiční výrobou usměrňovací a nabíjecí techniky.

„Počátky výroby spadají do roku 1944, kdy byla do Rokytnice nad Jizerou přestěhována vybombardovaná berlínská pobočka firmy Siemens, a to nejen montáž zařízení, ale i výzkum a vývoj selenových usměrňovacích desek,“ upozornil jednatel s tím, že po válce vystřídal podnik několik majitelů (Křižík, Tesla, ČKD), ale výrobní program zůstal nezměněn.

Těsně před privatizací byl podnik součástí státního podniku Elektropřístroj Modřany a jako takový součástí koncernu ZSE Praha.

„V roce 1990 byl podnik privatizován v první vlně kupónové privatizace a valná hromada nových vlastníků změnila jeho jméno na Eprona a.s.,“ uvedl Bedřich Kotek  

Největším problémem podle něj je nedostatek techniků a dělníků na trhu práce, žel, je tomu tak i v Rokytnici nad Jizerou a v jeho firmě.

O tom svědčí i současná nabídka zaměstnání - Elektromechanik, vyučen v oboru elektro nebo SPŠ, vyhláška 50, dělník/dělnice na elox, třísměnný provoz po -pá, a servisní technik, vyučen v oboru elektro nebo SPŠ, vyhl. 50.

A právě třeba rekvalifikace, aby si třeba soustružník udělal zkoušky na tzv. 50, vlastně v republice neexistuje,“ postěžoval si ředitel.

Prvním krokem k nápravě je zavedení určitých podmínek pro přijetí na gymnázia a také zavedení stipendií na podporu určitých oborů, mezi nimiž jsou i ty technické,“ upozornil hejtman s tím že letos kraj na motivační a prospěchová stipendia pro vybrané učňovské obory vyčlenil 2 milióny Kč.

O nedostatku odborníků, technicko-hospodářských pracovníků, hovořil také jednatel firmy RTK s.r.o. ing. Luděk Hák, absolvent textilní školy v Jilemnici a  liberecké textilní fakulty.

„Zásadním problémem do budoucna bude nedostatek lidí, kterých zaměstnáváme na 50.  Je třeba, aby učňovské a střední odborné školství podpořily perspektivu tohoto odvětví, aby tradice textilu zůstala zachována, šance tu je,“ shrnul jednatel.

Podle něj je RTK, spol. s r. o. v Rokytnici nad Jizerou společnost, která navazuje na dlouholetou tradici textilní výroby v Rokytnici nad Jizerou. Základy firmy je tak možno nalézt v roce 1867. Vyráběly se zde vždy převážně bavlněné tkaniny a to hladké i žakárské, režné i barevné, určitou dobu měla firma i vlastní bělidlo, takže sama upravovala tkaniny do konečné prodejní podoby. V minulých letech prošla firma podstatnými změnami. 100%-ními vlastníky firmy se staly zahraniční firmy a to rakouská firma Linz Textil Holding AG a švýcarská firma Jenny Fabrics AG.

„Přes sedmdesát procent výroby jde do zahraničí, zejména do Švýcarska a severských zemí,“ doplnil Luděk Hák.

Viz také video:  http://youtu.be/4PPHCmqaB8o

Skiareál v Rokytnici nad Jizerou je největším zimním střediskem v Libereckém kraji, zdůraznil  ředitel areálu Jiří Krtička, ale vzápětí připomněl, že je i v souvislosti s letošní nevydařenou zimou potřebné, aby  se turistické sezóna prodloužila i na léto. V tom jej podpořil jak starosta tak zástupce petičního výboru Břetislav Patočka, který již několik let bojuje o zprovoznění lanovky i v letních měsících.

 „Naším cílem je oživit turistický ruch i v létě.  Je to jednou z možností jak dát lidem práci, když skončili textilky a další fabriky. Nadále se snažíme řešit problém s KRNAPem a ministerstvem životního prostředí, aby jízda na Lysou horu byla možná, byť s omezením třeba 500 lidí za den,“ řekl Bronislav Patočka.

„Myslím, že by bylo ekologičtější, kdyby se lidé dostávali na hřebeny elektricky poháněnou lanovkou, než autobusy a auty na Mísečky,“ dodal s tím, že stanovisko ochránců přírody je zatím zamítavé. Důvodem prý je skutečnost, že horní stanice je v první, nejpřísněji chráněné zóně.

Hejtman přislíbil, že v nejbližší době situaci kolem možného letního provozu lanovky projedná se zástupci ministerstev životního prostředí i pro místní rozvoj.

Viz také video: http://www.youtube.com/watch?v=oKLugEqNoq4

Domov důchodců, příspěvkovou organizaci Libereckého kraje, představila ředitelka Hana Housová. Prozradila také, že domov potřebuje nový výtah pro imobilní klienty, a také úpravu terasy,

„Poskytujeme kvalitní péči pro 110 seniorů,“ podotkla ředitelka, která pro účastníky besedy hejtmana s personálem osobně upekla horký štrůdl.

 Na stanovišti ZZS LK v Rokytnici přítomná posádka informovala hejtmana o problémech s pronájmem budovy a také o nutnosti pravidelné výměny opotřebených vozidel. Současná sanitka Amálka má najeto přes 330 tisíc kilometrů.

„Jen za leden při této zimě jsme absolvovali na 120 výjezdů, včetně Harrachova. Problémy jsou s prokazováním zdravotního pojištění cizinců, zejména Poláků,“ řekla záchranářka.

 Viz také video: http://www.youtube.com/watch?v=PJ_OX7I4d0Q

Markéta Šmídová, ředitelka Domu dětí a mládeže v Rokytnici nad Jizerou „Pod střechou“, který začal fungovat v říjnu roku 1989 v prostorách bývalé „továrnické“ vily naproti sportovní hale TJ Spartak, připravila pro hejtmana a starostu úkol zabalit a naplnit kremrole, které zde připravoval kroužek vaření a pečení.

„Vše se podařilo,“ hlásila ředitelka domu Pod střechou, pod níž je v půdním prostoru stálá galerie výrobků dětí, které do Domu v hojném počtu docházejí.

Viz také video: http://www.youtube.com/watch?v=Ucje1kcU58Y

Desítka odvážných dorazila na tradiční více než hodinovou besedu v Kulturním domě, byť olympijské hry v Soči vrcholily. Nechyběla tradiční témata – doprava, veřejné zakázky, obslužnost a samozřejmě již zmíněná lanovka.

„Jak jsem se z mnoha stran, včetně náčelníka lanových drah Tomáše Cvrčka, dozvěděl, mají občané Rokytnice a jejího okolí velký zájem na tom ,aby se lanovka, která tu stojí už od roku 1996, rozjela i v létě. Všem jde hlavně o to, zvýšit zájem turistů o Rokytnici v letním období. Vypadá to tak, že nyní leží rozhodnutí na ministerstva životního prostředí. Pokusím se v nejbližší době se setkat s ministrem a přesvědčit jej, aby v co nejkratší době rozhodl,“ uzavřel hejtman.

Viz také video: http://youtu.be/GpqRd86ytQU

Další den s hejtmanem je naplánován na 20. března do Harrachova.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky