Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

„Schuhplattler“ na Jabloneckých podzimních slavnostech

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 13. 09. 2018 00:00

Sdílet článek

Je potěšitelné, že městské festivaly spřátelených měst nenavštěvují pouze oficiální delegace, ale aktivně se jich účastní i různé spolky a „nezávisí občané“. Letos tak jablonecké Podzimní slavnosti navštíví mj. autobusový zájezd z německého Kaufbeurenu, našeho partnerského města. Pořadatelem cesty jsou dvě spřátelené folklorní skupiny D´Wertachtaler Kaufbeuren a Gennachtaler Westendorf z Bavorska. Oba spolky se věnují péči o místní kulturní zvyky, kroje a tance svých domovských obcí. Skupiny budou společně vystupovat v rámci Podzimních slavností v pátek 21. 9. v 10:45 a ve 12:20 na Mírovém náměstí. Mimo jiné předvedou slavný Schuhplattler, „tanec“ rozšířený zejména v alpských oblastech – možná půjde o jeho první novodobé předvádění v Jablonci. Poté se v 17 hodin zájezd zúčastní tradičního ekumenického žehnání městu a kraji u kříže na Královce. K této příležitosti si přiváží dokonce nového starokatolického faráře z Neugablonz, Markuse Stutzenbergera. Jedním z vrcholů této vzácné návštěvy bude benefiční koncert pro varhany v jabloneckém kostele Nejsvětějšího Srdce Ježíšova na Horním náměstí. Jak je již známo, zdejší varhany prožívají vinou masivního napadení červotočem zřejmě poslední chvilky své existence. V sobotu 22. 9. v 19:00 je rozezní Albin Wirbel, varhaník a sbormistr ze stejnojmenného kostela v Neugablonz. Po koncertu bude možné mimořádně navštívit kůr a setkat se zde jak s A. Wirbelem (který pro tuto příležitost připravil i vlastní úpravy skladeb), tak i s naším domácím „ředitelem kůru“ a chrámovým varhaníkem Tomášem Pospíšilem. V neděli 23. září se s Jabloncem zájezd z Kaufbeurenu rozloučí na mši v 9:30 v katolickém kostele Nejsvětějšího Srdce Ježíšova. Bohoslužba bude česko-německá a bude ji sloužit i všímavým Jablonečanům známý dlouholetý představitel Ackermann-Gemeinde a emeritní vyšehradský probošt Mons. Anton Otte (Praha/Heiligenstadt). Starokatolická farnost se s farářem Stutzenbergerem a účastníky cesty rozloučí rovněž nedělní bohoslužbou od 10 hodin v kostele Povýšení sv. Kříže na náměstí B. Němcové. Cestu, jejímž cílem je také navazování nových spolkových i osobních kontaktů, podpořil Česko-německý fond budoucnosti i primátor Jablonce.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky