Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Seminář Česko-slovenské vztahy po devatenácté v Liberci

Šírová Květa

  • 20. 08. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:8580|autor:Šírová Květa|email:kveta.sirova@kraj-lbc.info|telefon:485 226 324|mobil:|aktualizace:]

Následující dva dny budou historici diskutovat o tom, co předcházelo událostem, jejichž dvacáté výročí si letos v listopadu připomeneme. Součástí semináře je i výstavka Česko-slovenské historické ročenky a audiovizuální projekce originálních dokumentů, natočených a připravených příslušníky disentu v osmdesátých letech.

„Jsem velmi hrdý na to, že  naše  univerzita hostí již po devatenácté  tak významný seminář a věřím, že se zde sejdete příští rok podvacáté.  Sleduji tato jednání již několik let a zvolená témata považuji za velkou výzvu pro historiky. Velmi živé bylo loňské téma věnované roku 1968  stejně tak jako letošní téma věnované událostem před dvaceti lety. Nejsem historik, ale vím, že rok 1968 i 1989 je nutné neustále reflektovat a připomínat mladé generaci.  Tyto historické události poznamenaly českou i slovenskou veřejnost a je dobře, že  jejich analýze historici věnují odpovídající pozornost a to i v souvislostech našich vzájemných vztahů. Jsem přesvědčen, že za pozornost historiků stojí i zpětné hodnocení uplynulých dvaceti let “ řekl profesor Konopa.

Účastníky semináře nazvaného „Rok 1989 na dohled - Rok 1989 na dohľad“  dnes pozdravil  také velvyslanec Slovenské republiky Peter Brňo. „ Jsem rád, že se na semináři scházejí odborníci různých generací a že je zde i hodně mladých tváří. Je velmi důležité objektivizovat historické procesy. Události, které jsme nedávno prožívali, je možné interpretovat různým způsobem a je dobře, že se historici snaží o hodnocení bez politického zkreslení.  Je třeba objektivně zhodnotit i naše společné soužití. Objeví se sice problémy, na které nemůžeme být hrdi, ale které nám jako objektivní fakta mohou pomoci nejen proti krátké paměti ale i ve vystříhání se  stejných chyb,“ uvedl Peter Brňo

Seminář  je považován za jediné odborné fórum v České republice, které udržuje pravidelné kontakty se slovenskými historiky a učiteli různých typů škol. Materiály z těchto seminářů jsou pravidelně publikovány v Česko-slovenské historické ročence, kterou vydává Československá komise historiků . „Posláním našich seminářů jsou diskuze o společných dějinách Slováků a Čechů. Je to také zkoumání a srovnávání podmínek, postojů a výsledků vývoje obou národních společností,“ konstatovala ve svém úvodním slově Milosva Melanová z katedry historie FP TUL. Dodala, že moderní historická věda nečerpá ve svém hledání pravdivých obrazů dějin pouze z výsledků důkladného pramenného a pracného výzkumu ale také z komparace výzkumů, přístupů a pohledů. „A právě v tomto směru je naše setkávání ideální platformou a příležitostí,“ zdůraznila.

Na tom, že česko-slovenské vztahy poskytují mnoho seriozních témat pro další ročníky semináře, se shodli všichni účastníci oslovení redakcí T-UNI. „ Shodli se i na tom, že  česko-slovenské vztahy hrají  významnou roli v historii dvacátého století. „Velmi cenný je neformální dialog mezi  českými a slovenskými kolegy,“ řekl tajemník české část Československé komise historiků Vojtěch Čelko.


Program semináře

Čtvrtek 20. srpna

Dopoledne 8.30 – 12.00

Úvodní slovo – Prof. PhDr. Robert Kvaček, CSc.- v zastoupení M. Melanová

Mezinárodní souvislosti pádu komunistického režimu v Československu: změny ve východním bloku v roce 1989

Prof. PhDr. Jan Rychlík, DrSc. (FF UK Praha)

Slovenská spoločnosť pred rokom 1989

PhDr. Vladimír Krivý, CSc. (Sociologický ústav SAV Bratislava)

Odpoledne 14.00 – 16.30

Vnútropolitický vývoj na Slovensku pred rokom 1989

PhDr. Michal Štefanský, CSc. (Vojenský historický ústav Bratislava)

Vývoj  v českých zemích před rokem 1989

PhDr. Oldřich Tůma, Ph.D. (Ústav soudobých dějin AV ČR)

Večer: přátelské posezení účastníků semináře

 

Pátek  21. 8. 2009

Dopoledne 8.30 – 12.00

Budúcnosť Československa očami slovenského a českého disentu

PhDr. Juraj Marušiak, Ph.D. (Ústav politických vied  SAV Bratislava)

Videoprojekce filmových dokumentů z období před listopadem 1989

Odpoledne 13.30 – 15.30

Československý exil před rokem 1989

Prof. PhDr. Miloš Trapl, CSc. (FF Univerzita Palackého Olomouc)

Politický vývoj na Slovensku od  augusta 2008 do  augusta 2009

PhDr. Miroslav Pekník, CSc. (Ústav politických vied SAV Bratislava)

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky