Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Senioři z Jablonce nahlédli do zákulisí rezidence českých premiérů

Šimice Marie

tiskový mluvčí

  • 04. 09. 2017 14:00
  • Rozvoj
  • Sociální

Sdílet článek

Už potřetí se na konci letních prázdnin vydali senioři z Jablonce nad Nisou na jednodenní poznávací výlet do Prahy. Zatímco si v minulých dvou letech na pozvání náměstka hejtmana LK Pavla Svobody prohlédli obě komory Parlamentu České republiky, tento rok navštívili rezidenci českých premiérů, Kramářovu vilu. Náměstek Pavel Svoboda s nimi absolvoval jak prohlídku historické vily, tak i další bod programu – plavbu lodí po Vltavě.

Šance nahlédnout do míst, kam se lidé dostanou jen výjimečně, využilo bezmála 70 seniorů, sdružených pod Centrum sociálních služeb Jablonec nad Nisou. Navštívili historické interiéry a prohlédli si i zahradu vily. Od profesionální průvodkyně se dozvěděli hodně zajímavostí o životě a době známého politika a prvního československého předsedy vlády Karla Kramáře. Ten nechal vilu postavit jako své sídlo v letech 1911–1914. Od konce roku 1998 slouží Kramářova vila jako oficiální rezidence českých premiérů.

„Výlety našich seniorů do Prahy v sobě spojují zábavu s poučením. Vždy se dozvědí hodně informací z historie, k tomu si projdou centrum našeho hlavního města, a ještě si užijí stylovou projížďku parníkem po Vltavě. Bývají z každého výletu nadšení. Proto od začátku jabloneckému Centru sociálních služeb se zajištěním akce pomáhám. Kramářova vila není veřejnosti běžně přístupná. Museli jsme požádat o pomoc naše politiky ve vládě,“ podotkl náměstek hejtmana Libereckého kraje Pavel Svoboda.

Senioři se podívali také do blízkého okolí Kramářovy vily, především do Chotkových sadů se sochou básníka a dramatika Julia Zeyera. Výlet zakončila plavba lodí k Vyšehradu a zpět. Vedle náměstka Svobody se k nim připojili také poslanec Lukáš Pleticha a ministryně práce Michaela Marksová.

„Na výlet do Prahy jsem se moc těšila. Už jsem byla loni a Kramářovu vilu bych si nenechala ujít. Byl to opravdu nádherný den a mám na co vzpomínat," pochvalovala si výlet Blanka Svobodová.

Spokojeností zářili i další senioři a seniorky. „Moje kamarádka z Prahy mi tiše závidí. Já jsem z Jablonce, ona je rodilá Pražačka, ale na rozdíl ode mě ještě nebyla v Senátu, ani v Kramářově vile. Je skvělé, co pro nás, seniory z Jablonce, připravují. A jsem za to moc ráda," komentovala výlet Hilda Justová.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky