Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Šest dobrovolníků získalo cenu Křesadlo

Mgr. Langer Jiří

  • 13. 12. 2012 15:37

Sdílet článek

 

Ceny Křesadlo, které získávají dobrovolníci z různých oblastí veřejného života, od skautů přes pečovatele až po dobrovolnickou činnost pro obce, převzalo včera šest dobrovolníků v Malém divadle v Liberci.

Záštitu nad předáváním ocenění převzala primátorka města Liberce Martina Rosenbergová a nově zvolený hejtman Libereckého kraje pan Martin Půta. Cenu Janě Vurstové z občanského sdružení D.R.A.K. předala statutární náměstkyně hejtmana LK Zuzana Kocumová. Další ceny převzali dobrovolnice Jana Zyderová(z rukou náměstka primátorky Kamila J. Svobody, Anna Olšová z Regionální organizace zdravotně postižených SEVER Liberec, Libuše Slámová z Jabloneckého klubu onkologických pacientů, Anna Lišková z Komise pro občanské záležitosti města Tanvald a vedoucí libereckých vodních skautů Vladimír Cvrček. „Je to krásná, záslužná a potřebná akce, na níž se připomíná nezištná práce obyčejných lidí,“ řekla mimo jiné náměstkyně hejtmana.

„Nominace podávali zástupci neziskových organizací, státní správy či samosprávy nebo místních firem a médií. Vybírali jsme z 24 nominovaných, což je dvojnásobek oproti loňsku“ řekla Lenka Bobvošová z o.s. D.R.A.K. Liberec, která je spolupořadatelem akce.

Cena Křesadlo se v Liberci udělovala v období let 2004 – 2006, pak znovu až v roce 2011. V kulturním programu vystoupily stejně jako vloni Aries Percussion.

 

Ocenění v roce 2012:

 

Jana Vurstová

Je zakládající členkou občanského sdružení D.R.A.K., kde se věnuje handicapovaným dětem a jejich rodinám. Ve znamení základních hodnot - domov, rodina, aktivita, komunikace čili D.R.A.K. pořádá pro malé i velké klienty různé zajímavé akce, besedy a přednášky. Od roku 1981 aktivně pracuje
pro sdružení dobrovolných hasičů ve Vesci. Organizuje praktické ukázky z jejich činnosti. Děti i dospělí si mohou vyzkoušet, jak se pracuje s hadicí při hašení požáru, jak vypadá uniforma a co všechno musí hasič znát a umět, než se pustí do boje s plameny. Šest let je také pečovatelkou herce Františka Peterky.

Jana Zyderová

Je dobrovolnicí tři a půl roku. Dvakrát týdně navštěvuje seniory v Domě seniorů Liberec - Františkov. Svoji přímou a upřímnou účastí, rozhovory, nasloucháním a bezprostředním přístupem pomáhá navozovat u klientů s demencí pocit bezpečí. Dokáže se vcítit do jejich potřeb, a tak aniž by je omezovala, jim pomáhá zapojovat se do různých činností a prožívat i v pokročilém věku a často
s nemocí „v patách“ plnohodnotný život. Doprovází klienty na výletech. Pomáhá organizovat akce typu vánoční či velikonoční pečení, přesazování květin. Doprovází klienty na koncerty a přednášky. Pomáhá jim, aby se dokázali zorientovat v současném moderním světě.

Anna Olšová

Třicet let pracuje jako předsedkyně Regionální organizace zdravotně postižených SEVER Liberec. Dobrovolně je každé úterý v sídle organizace k dispozici členům, kteří potřebují poradit s umístěním do domova důchodců, s podporou v nemoci a dalšími problémy. Kromě poradenství pomáhá pro členy zajistit tuzemské i zahraniční rehabilitační pobyty. Zajišťuje jim vstupenky a dopravu na kulturní představení, obstarává potřebné vybavení pro zdravotní cvičení klientů, zajišťuje školené cvičitelky. Pořádá členské schůze, kde seznamuje členy s činností organizace a jejími plány do budoucna. Pravidelně se účastní porad pořádaných městskými a krajskými výbory, aby nové informace ze sociální oblasti mohla přenést mezi klienty.

Libuše Slámová

Již 21 let pracuje pro JAKOP, čili Jablonecký klub onkologických pacientů. Je jeho zakladatelkou
a zároveň předsedkyní. Založit JAKOP ji napadlo v době, kdy sama čelila zákeřné chorobě. Společně
s MUDr. Heckelovou iniciovala první kontakty jabloneckých onkologických pacientů s českolipským klubem ARCUS. Po získání zkušeností byl již jen krok k založení klubu JAKOP, kde se jí podařilo shromáždit pracovitý výbor klubu, s jehož pomocí zajišťuje rekondiční pobyty, společenské akce, setkání se zajímavými lidmi, ale i návštěvy plaveckého bazénu, divadla a dalších kulturních či sportovních aktivit. Svojí prací dokázala vybudovat členskou základnu o počtu 120 lidí. Klub klade největší důraz na informovanost veřejnosti o prevenci proti nádorovým onemocněním.     

Anna Lišková

Je dlouholetou členkou Komise pro občanské záležitosti města Tanvald. Více než 39 let se věnuje seniorům a ostatním potřebným bez rozdílu věku. Jako bývalá profesorka tanvaldského gymnázia se účastní slavnostního předávání maturitních vysvědčení studentům, které před lety vítala jako nové občánky města. Její hlavní nápor však zůstává v práci se seniory. Plánuje pro ně výlety po vlastech českých i do spřáteleného města Wittichenau v Německu. Jubilantům roznáší balíčky a co je důležitější, dobré slovo, porozumění a zájem o jejich problémy a starosti. Seniorům ráda poradí, ale také jim zajistí půjčení knih, které jim donese až do domu. Každoročně také pořádá setkání seniorů
s představiteli obce, kde si mohou pohovořit o problémech, které je tíží.   

Vladimír Cvrček, Vezír

Bratr Vezír, Vladimír Cvrček se celoživotně věnuje výchově mládeže. Povoláním pedagog a dobrovolný vedoucí vodních skautů. Od roku 1972 prošel ve Flotile Liberec pozicí vedoucího oddílu až po funkci kapitána přístavu. Za svou svědomitou práci byl zvolen kapitánem vodních skautů České republiky. Svoje svěřence vedl a stále vede k samostatnosti, solidaritě, odpovědnosti za život svůj a životní prostor, ve kterém žijeme. Všichni ti, co ho znají, si ho váží především za jeho statečný postoj při šíření myšlenek o samostatnosti, solidaritě a odpovědnosti v dobách totalitního režimu, ale
i v současné, podle něj, mnohdy povrchní a morálně zdevastované době. 

KDO JE DOBROVOLNÍK?
„Dobrovolníci jsou odvážní lidé a jsou ochotni se za něco postavit. Jsou ochotni zasvětit své ruce, svou mysl a především svá srdce službě ostatním. Tím přinášejí lidem naději a dodávají jim sílu k překonávání jejich slabostí. Odměnou za to jim je vědomí, že jejich činnost má skutečný význam. Jejich odvaha a odhodlání by měly být pro nás pro všechny inspirací k činům. Dobrovolníci mohou transformovat naši společnost ku prospěchu svých spoluobčanů. Aby se tak stalo, společnost musí považovat dobrovolnou činnost za významnou hodnotu a podporovat působení dobrovolníků doma i v zahraničí.“(Z poselství generálního tajemníka OSN Koffiho Annana k zahájení Mezinárodního roku dobrovolníků v roce 2001)

Kdo mohl cenu získat:
Občan – fyzická osoba, která vykonává dobrovolnou činnost v Praze či v kraji, regionu, městě, kde bude cena udělována, tady dobrovolník, který pomáhá v neziskové organizaci, nebo i nezávisle na organizaci.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky