Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Severočeské muzeum v Liberci představí Královny na Nilu

Šírová Květa

  • 17. 03. 2010 09:40

Sdílet článek

Výstavu "Královny na Nilu" ukáže Severočeské muzeum v Liberci od 19. března do 16. května 2010.

Výstava ze sbírek Národního muzea – Náprstkova muzea asijských, afrických a amerických kultur a Městského muzea v Moravské Třebové si, klade za cíl představit vývoj postavení královských žen starověkého Egypta a starověké Núbie.

„Úvodní část představí nejslavnější královny dynastického Egypta, zatímco druhá část se zaměří na období ptolemaiovské vlády nad Egyptem a Merojského království v Núbii, během něhož ženy získaly podíl na vládní moci do té doby v nilském údolí nepoznaný a silně kontrastující s tradičním pojetím egyptského, resp. núbijského panovníka,“ vysvětluje Lidie Vajnerova, statutární náměstkyně hejtmana Libereckého kraje pověřená vedením resortu kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Zvláštní pozornost bude věnována egyptské královně Kleopatře VII. a núbijské královně Amanišacheto, jejíž palác v súdánské lokalitě Wad Ben Naga v současnosti zkoumá archeologická expedice Národního muzea. Pomocí více jak 120 sbírkových předmětů (včetně tří rakví) budou představeny říše těchto královen, jejich obyvatelé, každodenní život a pohřební zvyklosti.

V rámci výstavy budou představeny vůbec první výstupy projektu Národního muzea a Diagnostického centra Mediscan, věnujícího se výzkumu staroegyptských mumií pomocí počítačové tomografie.

Dále budou prezentovány první výsledky Archeologické expedice do Wad Ben Naga v Republice Súdán, která se uskutečnila v říjnu a listopadu 2009.

Partnery výstavy jsou Česko-německý fond budoucnosti a Expediční fond.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky