Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Sklářskou slavnost na Kristiánově otevře čaroděj Tamann

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 30. 08. 2019 00:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

V tradičním termínu, tedy první zářijovou sobotu, se opět vrátí do kdysi slavné sklářské osady Kristiánov výroba skla. Muzeum skla a  bižuterie v Jablonci nad Nisou pořádá Sklářskou slavnost. Budete možno sledovat mistry skláře přímo u pece, jak tvoří bohatě zdobené číše, poznat kouzlo tažení skleněných figurek či vinutých perlí u kahanu, foukání ozdob nebo výrobu skleněné bižuterie či různých módních doplňků. K vidění i nákupu ale budou také další řemeslné výrobky a chybět nebude ani doprovodný program a dobré jídlo.

Slavnost začíná v 9 hodin, vlastní program pak od 9.30 uctěním památky zakladatele sklářské osady Johanna Leopolda Riedla na místním hřbitově a následnou mší svatou. „V kulturním programu se představí folklórní soubor Nisanka, hudební uskupení Zlatý holky s písničkami o Jizerských horách, v odpolední části pak „Funny Grass“ s bluegrassovými rytmy a country muzikou,“ řekla pořadatelka Marie Víšková z jabloneckého muzea.

Pořadatelé opět lákají na širokou nabídku tvůrčích dílen. Návštzěvníci se zapojí do společné tvorby skleněné mozaiky s vyobrazením lišáka jako symbolu Liščí boudy, odnesou si vlastní sklenici s vypískovaným motivem a mnoho dalších výrobků. Přímo v muzejní expozici bude malířka skla Alena Šulcová zdobit tradičními motivy duté lahvičky, takzvané prysky, které se na Kristiánově v 19. století vyráběly. Připraveny jsou také komentované prohlídky expozicí i celou osadou, vedené muzejními kurátory.

Děti čeká hledání pokladu, letos pod osobním dohledem místního čaroděje Tamanna, pohádka souboru Čmukaři z Turnova a ti největší odvážlivci si mohou vyzkoušet slaňování přes Kamenici anebo jízdu na koni.

Program:

 9.00     začátek slavnosti
 9.30     uctění památky zakladatele Sklářské osady na Lesním hřbitově
10.00     poutní mše svatá v místě bývalého Panského domu
11.00     Folklorní soubor Nisanka
11.30     loutkové divadlo „Kašpárek chodí pěšky“ - Čmukaři Turnov
12.00     skupina Zlatý holky
13.00     Folklorní soubor Nisanka
13.30     loutkové divadlo „Kašpárek chodí pěšky“ - Čmukaři Turnov
14.00     Funny Gras – bluegrass, country
14.30     loutkové divadlo „Kašpárek chodí pěšky“ - Čmukaři Turnov
15.00     Folklorní soubor Nisanka
16.00     ukončení slavnosti

 

TZ: Muzeum skla a bižuterie

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky