Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Smart Akcelerator II je minulostí. Rozhýbal velké projekty, přispěl k rozvoji koncepce Chytřejší kraj

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 31. 01. 2023 11:06
  • Rozvoj

Sdílet článek

Projekt Smart Akcelerator Libereckého kraje s pořadovým číslem dva (SALK II) uzavřela na přelomu let 2022/23 Agentura regionálního rozvoje, načež plynule navázala jeho třetím pokračováním. Za poslední tři roky se podařilo podpořit mnoho inovativních nápadů, rozhýbat velké projekty, oslovit žáky středních a studenty vysokých škol nebo uvést v život portál 1012plus o příkladech dobré praxe v regionu.

„Smart Akcelerator II nastartoval strategické projekty, ze kterých může benefitovat celý Liberecký kraj. Jsou jimi juniorní centrum excelence pro kybernetickou společnost, které bude poskytovat vzdělávání v IT bezpečnosti a Evropský digitální inovační hub, který otevře cestu k digitalizaci malým a středním podnikům a veřejné správě,“ říká Jiří Ulvr, člen rady kraje, řízení resortu hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova

SALK II také rozvíjel již fungující strategické projekty, které v letech minulých inicioval. Úzká spolupráce probíhala s Libereckým podnikatelským inkubátorem, ve kterém nacházejí pomocnou ruku začínající podnikatelé. Dostává se jim konzultací, nabídek spolupráce s odborníky, co-workingu nebo možnosti pronajmutí prostor v budově D Libereckého kraje.

Dalším s významných počinů je každoročně vypisovaný Regionální inovační program, který již podpořil desítky inovativních firem a těší se tak velké oblibě mezi podnikatelskou veřejností. S přípravou výzkumných a vědeckých projektů výrazně pomohl program Asistenční voucherů Libereckého kraje. I díky němu letos na výzkumném ústavu CXI TUL vznikne Národní centrum kompetence pro průmyslový 3D tisk polymerních materiálů, zaměří se na podporu ekologicky a energeticky účinnější výroby

Tým SALK II přispěl i k rozvoji koncepce Chytřejší kraj pro Liberecký kraj a pomohl naplnit její Akční plán. Zaměřil se na aktuální environmentální problematiku a do jejího řešení se mu podařilo zapojit žáky středních a studenty vysokých škol v regionu. Formou zapojení se stala 24hodin trvající soutěž Liberec Ideathon pořádaná v tandemu Agentury regionálního rozvoje a agentury Czechinvest.

Pro mladé uspořádal tým SALK II i druhou soutěž Business Talent. Tentokrát se ve spolupráci se science centrem iQLANDIA zaměřil na podporu technického vzdělávání a inovativního myšlení žáků Základních škol. „Náš region je tradiční baštou strojírenství a průmyslů na něj navázaných. O dobré nápady zde v historii nebyla nouze. Učit mladé lidi inovativnímu myšlení a probouzet v nich zájem o moderní technologie je pro nás zcela přirozenou cestou k prosperitě,” vysvětluje myšlenku soutěže Jiří Ulvr.

Posun nastal i v komunikaci témat vědy, výzkumu a inovací. Začátkem roku 2021 začal fungovat portál 1012plus, který veřejnost seznamuje s inspirativními příběhy z regionu. Dalším formátem, který prezentuje region v dobrém světle a který dosáhl obrovské obliby, je PechaKucha Night Liberec. V březnu 2023 se chystá její deváté pokračování. Z toho pět akcí nese punc spolupořadatelství SALK II nebo navazujícího SALK III.

 

smart akcelerátor arr

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky