Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Sociálním zařízením LK hrozí kvůli státem sníženému financování zhoršení služeb

Mgr. Langer Jiří

  • 15. 01. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:7366|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Sociálním zařízením v Libereckém kraji hrozí, že nebudou moci letos včas hradit faktury, povinné odvody a platy zaměstnancům čímž může následovat i ohrožení kvality poskytovaných služeb. Liberecký kraj patří sice mezi nejmenší kraje v republice , ale rozhodně se nedá říci, že by zde nebyly poskytovány sociální služby stejně a v obdobné kvalita jako v jiných krajích v republice, přesto byla výše dotace na zabezpečení sociální sítě poskytnuta jako jedna z nejnižších po Pardubickém kraji .

Platební neschopnost může způsobit rozhodnutí ministerstva práce a sociálních věcí, které chce letos snížit krajům dotace na sociální služby o 2,3 miliardy Kč.
"Zařízením v kraji tak hrozí propad o 145 milionů Kč u zařízení sociálních služeb zřizovaných krajem a 112,3 milionů Kč u ostatních zařízení sociálních služeb zřizovaných obcemi a NNO, požadavek na dotace pro rok 2009 činil  427,4 mil. Kč," uvedl Pavel Petráček, člen Rady LK pověřený vedením resortu sociálních věcí a menšin. Libereckému kraji byla v roce 2007 přiznána dotace z MPSV ve výši 331,4 mil Kč, v roce 2008 315,9 mil Kč a v roce 2009 dotace pouze ve výši 170,097 mil Kč.

Provoz sociálních služeb stojí v Libereckém kraji ročně zhruba 885,4 mil Kč. Určitou část zaplatí uživatelé, podílí se zřizovatelé. Přesto je každý rok pro poskytovatele sociálních služeb v kraji potřeba od státu minimálně  320 milionů Kč.

Jen na financování 18 vlastních příspěvkových organizací bude Libereckému kraji chybět 145 milionů korun.
"Z vlastních prostředků to ale dofinancujeme jen těžko, chceme proto společně s radními z dalších krajů jednat s ministrem Petrem Nečasem o navýšení dotací," řekl Pavel etráček. Pokud se nedohodnou, nevyloučil, že mohou služby podražit. Některé organizace ale zřejmě budou muset skončit. Kraj navíc kvůli nedostatku financí zastavil také nové investice v této oblasti a chystá audit, který má ukázat, zda je síť dobře nastavena.

Ministerstvo práce a sociálních věcí snížilo letos dotaci krajům na pobytové služby v sociálních zařízeních ze 4,5 miliardy korun na 2,3 miliardy. Pro všechny kraje to tak bude znamenat výrazný propad ve financování sociálních služeb. Hrozící krizí v sociálních službách by se měla zabývat Rada Asociace krajů, která se v pátek sejde v Brně.(s využitím čtk)

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky