Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Sokolovna ve Velkých Hamrech již více než století slouží malým i velkým sportovcům

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 12. 07. 2021 14:14

Sdílet článek

Na náměstí ve Velkých Hamrech stojí budova, na které kromě kuželek pod okny a četných štukových ozdob mohou lidé vidět nápis Paže tuž, vlasti služ! Jedná se o tamější sokolovnu, která zde stojí již od počátku 20. století.

V pamětní knize Sokola Velké Hamry je psáno: „I pod zdejším Muchovem českým se myšlénka zříditi tělocvičnou jednotu Sokol pro Hamry a okolí zrodila. Nežli prvé jaro se k nám přiblížilo, založena jest 1. března 1886 jednota tato.“ Cvičilo se postupně na několika místech, až se valná hromada v roce 1910 jednomyslně usnesla na stavbě sokolovny.

Projekt v novorenesančním slohu vypracoval stavitel Oldřich Zítek, zednické, kamenické, tesařské a štukatérské práce provedl A. Vosátko. Základní kámen byl položen 19. června 1910 a tělovýchovná jednota v nové budově zahájila činnost již za necelý půlrok. Přístavba kina vznikla o něco později, plány zpracoval architekt Jáchym Vondra (biograf byl ve své době největší v okrese Jablonec nad Nisou). Žádost o kinematografickou licenci byla kladně vyřízena v roce 1921 a promítalo se zde do roku 1995.

„Sokolovny se staly místem, kde vyrostly celé generace. Zcela běžně tam na cvičení chodily děti, jejich rodiče i prarodiče. A stejně tak se celé generace podílely na péči o tyto tělovýchovné stánky. Jsem ráda, že jsou příklady, kde tomu stále tak je,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch.

Sokolovna slouží sportovnímu vyžití dětí i dospělých a poskytuje také zázemí některým akcím města, na jejichž organizaci se členové Sokola podílejí.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky