Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Soutěž Oděv a textil, Liberec 2017

Mgr. Fulková Andrea

vedoucí oddělení tiskového a vnějších vztahů

  • 27. 09. 2017 14:34

Sdílet článek

Spolek pro pořádání soutěže Oděv a textil, Liberec pořádal ve spolupráci s Technickou univerzitou v Liberci Fakultou textilní a Střední průmyslovou školou textilní Liberec ve čtvrtek 21. září soutěž pro základní a střední školy v textilní a oděvní tvorbě s názvem „Oděv a textil, Liberec 2017 aneb Bez textilu by nebylo oděvu“.

Záštitu nad akcí udělil náměstek hejtmana Petr Tulpa, pověřený řízením resortu školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti a radní Květa Vinklátová, pověřená řízením resortu kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Všichni účastníci v průběhu celé soutěže dodržovali jednotné pravidlo: za tři minuty předvést svou kolekci na hudbu dle vlastního výběru. Jako první se do zápolení o ceny vrhly s kolekcemi na téma „Tvoříme z textilu“ základní školy. Cenu pro vítěze si do Lomnice nad Popelkou odvezl kolektiv žákyň Základní umělecké školy za kolekci „Kytice“.

„Bývalé Československo bylo textilní velmocí. A také Liberecký kraj měl v tomto oboru velmi dobré postavení.  Je velká škoda, že se nepodařilo udržet alespoň částečně textilní průmysl při životě. Nyní máme v republice jen několik textilek a většina se věnuje technickým textiliím. Přitom koupit v obchodě kvalitní látku je skoro zázrak. A co se týče šití, na každé vesnici bývala švadlena. To už dnes není. Na tyto obory hlásí minimum dětí. Jsem ale přesvědčena, že renesance tohoto řemesla přijde. Akce jako soutěž Oděv a textil, Liberec 2017 zvedají jeho prestiž,“ řekla Květa Vinklátová.

Střední školy se mohly zapojit do čtyř kategorií. Zajímavou kategorií pro ně byla rozhodně „JITKA KLETT - Multikulturalismus v oděvní tvorbě“, kde hlavní cenou je účast na Fashion Week v Košicích a módní přehlídka na Pražském hradě. Tuto cenu si za kolekci „Respect“ vysloužila Střední uměleckoprůmyslová škola Karlovy Vary.

Kromě cen vítězům v jednotlivých kategoriích byly předány i zvláštní ceny, a to i cena Libereckého kraje v podobě krejčovské panny. „Nebylo vůbec jednoduché udělit jen tři ceny. Všichni mladí tvůrci představili krásné kolekce. Dvě ocenění Libereckého kraje nakonec získala Pavlína Bálitnová a Norbert Engeľ ze SOŠ podnikania Prešov, u jejichž kolekcí jsem ocenila spojení tradiční ruční práce v podobě výšivek a aplikací s moderním pojetím návrhů. Třetí cenu získala Střední škola ze Strážnice za kolekci Spektrum barev, která nabízela velké množství kombinací jednotlivých částí kolekce,“ komentovala akci radní Libereckého kraje Květa Vinklátová.

 

Foto: FB profil Spolek pro pořádání soutěže Oděv a textil, Liberec

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky