Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Spisovatelka Marie Formáčková potěšila historkami o hercích seniory ve Velkých Hamrech

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 18. 05. 2016 15:54
  • Rozvoj

Sdílet článek

Hned několik domovů pro seniory v Libereckém kraji objíždí nyní se svým pořadem Srdce pro seniora spisovatelka Marie Formáčková. V úterý 17. května potěšila svým povídáním o slavných hercích klienty Domova důchodců ve Velkých Hamrech. Nečekaně do své talk show zapojila také náměstkyni hejtmana Lenku Kadlecovou, která se přijela na akci, podpořenou Libereckým krajem, do Hamrů podívat.

Náměstkyni Lenku Kadlecovou vytáhla na pomyslné pódium bývalá dlouholetá redaktorka časopisu Květy Marie Formáčková hned na začátku pořadu. Zahrnula jí několika dotazy, například - jak dlouho lidé čekají na místo v domově důchodců v kraji, do kterého domova seniorů Lenka Kadlecová jezdí nejraději nebo jakou má původní profesi. Poté pozvala Marie Formáčková do „křesla pro hosta“ ředitele domova v Hamrech Čestmíra Skrbka. Po krátkém rozhovoru se pustila do vzpomínání na některé slavné herce, například Zitu Kabátovou nebo Helenu Růžičkovou.

Zita Kabátová, která zemřela v necelých sto letech, měla jednoduchý recept na dlouhověkost. Říkala, že všechny starosti, smutky a problémy si má člověk připouštět jen ke kolenům. Ne výš, rozhodně ne až k srdci. Tak si zachová dobrou náladu. K tomu je potřeba si každý večer před spaním opakovat, na co se z následujícího dne těším. Natěšený mozek si pak naprogramuje elán a chuť do života a udržuje ve svěžesti celý organismus,“ vyprávěla Marie Formáčková. K Zitě Kabátové dodala i několik historek z jejího bohatého milostného života.

Vyprávění provázely písničky v podání mladé zpěvačky Jany Kociánové, která vyhrála v deseti letech soutěž Rozjezdy pro hvězdy. Několik šlágrů, například Podívej, kvete růže, podívej, si senioři s chutí zazpívali s ní.

 „Jak uvádějí autoři pořadu, ani podzim života by neměl být šedivý. Ale barevný. Každou vteřinu i tohoto období by měli lidé prožívat naplno. Talk show Marie Formáčkové má zpestřit život babičkám a dědečkům v našich domovech seniorů. Jsem ráda, že se její milé povídání všem seniorům líbilo,“ poznamenala náměstkyně Lenka Kadlecová.

Marie Formáčková má za sebou několik desítek knih, zejména životních příběhů známých osobností. K nejoblíbenějším patří knížky, které napsala spolu s Helenou Růžičkovou a se Zitou Kabátovou. Je autorkou a spoluautorkou také řady kuchařek a knihy o zdravé životosprávě.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky