Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Stavba nové stálé expozice Muzea Českého ráje v Turnově věnované horolezectví pokračuje

Bc. Markéta Žitná (Dědková)

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 18. 04. 2018 00:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

Hrubá stavba nové expozice turnovského muzea Horolezectví je dokončena. V současné době probíhají práce v interiéru, konkrétně stavba výtahu, vnitřních schodišť, příček, rekonstrukce sociálního zařízení a rozvody vnitřních sítí. Následovat bude rekonstrukce části střechy, obložení stěn směrem do atria muzea a zasklení okenních ploch. Na závěr dojde k venkovním úpravám, opravě historické opěrné zdi, betonáži elevace a vydláždění vnitřního dvora. Stavební práce by měly skončit v létě, poté se začne pracovat uvnitř objektu – na montáži polygonní struktury a vitrín, instalaci AV techniky, osvětlení a vlastní instalaci exponátů. Stavba postupuje podle plánovaného harmonogramu. Otevření expozice je plánované na červen roku 2019.

„Nová horolezecká expozice rozšíří tematickou nabídku Muzea Českého ráje v Turnově. Je logické, že se téma horolezectví představí právě v centru Českého ráje, kde má horolezectví hlubokou tradici. Vybudováním nové expozice vznikne také atrium, které poskytne návštěvníkům muzea příjemný kulturní prostor,“ komentuje výstavbu horolezecké expozice Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch.

Nová třípodlažní budova vzniká na místě bývalé kavárny, dílen, spojovací chodby a galerie.
Z těchto prostor je zachována jen část obvodových zdí galerie. Na jedné ze stěn zůstává během stavebních prací osazen obraz Pobití Sasíků pod Hrubou Skálou od Mikoláše Alše. S ohledem na výjimečnost díla a jeho rozměry (10x8,5 m) nebylo možné obraz sejmout a uložit. Proto ho před poškozením chrání zabezpečená klimatizovaná schránka, v níž jsou čidla monitorující teplotu a vlhkost. Díky příznivému počasí se během stavby na obraze neobjevily žádné stopy plísní, ani jiného poškození.

Horolezecká expozice by měla evokovat skalní město. V polygonní struktuře budou umístěny vitríny a monitory. Expozici dotvoří kromě exponátů světelné efekty a animace, které budou evokovat různé ukázky horolezeckého sportu. V současné době dokončují pracovníci muzea scénář expozice a doplňují jej o trojrozměrné exponáty i archivní fotografie a další materiály. „Pokud máte zajímavé doklady k historii českorajského horolezectví, je nejvyšší čas se o ně podělit, aby bylo představení horolezecké historie co nejbohatší,“ vyzývá turnovské muzeum.

„S  německým partnerem celého projektu – městem Bad Schandau – připravujeme také několik společných programů a akcí. V pátek 20. dubna bude v Německu otevřena putovní výstava Horolezecká fotografie 2, kterou mohli v loňském roce vidět návštěvníci v turnovském muzeu. Nyní tuto možnost budou mít němečtí příznivci lezeckého sportu,“ říká Vladimíra Jakouběová, ředitelka muzea.

V termínu 17. – 19. srpna se v Bad Schandau uskuteční již desátý ročník horolezecké akce Boulder cup s bohatým doprovodným programem. V sobotu 18. srpna uspořádá turnovské muzeum bezplatný celodenní zájezd na tuto akci. Kapacita je omezena, je nutné se přihlásit. Přihláška je ke stažení na facebooku horolezecké expozice /muzeumhorolezectviturnov.

 

Projekt „Pro horolezce neexistují hranice“ je spolufinancován Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj.

logolink ahoj sousede

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky