Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Střední odborná škola v Liberci má novou fasádu

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 12. 09. 2018 00:00

Sdílet článek

V pátek 7. září proběhlo slavnostní předání obnovené fasády na budově Střední odborné školy Liberec v ulici Jablonecká. Akce se zúčastnili zástupci Libereckého kraje a zhotovitele stavby. Oprava fasády stála 12 milionů korun.

„Tímto způsobem bych si představoval další postup i u jiných fasád. Chápu, že vzhledem k penězům je to omezení, ale proč bychom nemohli mít krásné fasády i jinde? Nátěry na zateplený plášť nestačí. Chce to jen nápad, jak dál,“ uvedl náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti Petr Tulpa.

Střední odborná škola Liberec vzdělává žáky se speciálními vzdělávacími potřebami. Areál školy tvoří komplex budov z druhé poloviny devadesátých let a jejich podoba je výsledkem architektonického pojetí Ing. arch. Petra Stolína ve stylu českého funkcionalismu. Budova školy měla fasádu z červených pálených lícových cihel. Vlivem extrémních povětrnostních podmínek se však stav vnější stěny budovy výrazně zhoršil.  

Škola ve spolupráci se zřizovatelem, kterým je Liberecký kraj, usilovala o rekonstrukci fasády a zároveň zateplení celé budovy. Autorem nové podoby lehkého zavěšeného pláště z titanzinkových šablon je též Petr Stolín. Nová fasáda navazuje na původní ráz stavby, respektuje původní strukturu fasády, zachovává ve vstupu do budovy a na podezdívce původní cihlový materiál. Barevné ladění je v elegantním a čistém odstínu šedého titanzinku.

Stavební práce probíhaly od dubna do poloviny srpna 2018. Celkové náklady na zateplení a obnovu fasády činí 12 milionů korun.

Slavnostního předání se v pátek 7. září zúčastnila za Liberecký kraj statutární náměstkyně hejtmana Jitka Volfová, náměstci Přemysl Sobotka a Petr Tulpa. Za zhotovitele stavby GOScz Bohumil Baumrt a za projektanta a architekta Ing. Marcel Bulíř, za uživatele stavby ředitel SOŠ Liberec Milan Adamec a další hosté.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky