Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Střední průmyslová škola technická v Jablonci nad Nisou představila první robotickou učebnu v kraji

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 29. 11. 2018 00:00

Sdílet článek

Novou učebnu vybavenou prvními průmyslovými roboty v Libereckém kraji představila v úterý 27. listopadu Střední průmyslová škola technická v Jablonci nad Nisou. Žáci si na strojích osvojí dovednosti, které mohou uplatnit v budoucí praxi. Vytvoření speciální učebny stálo 1,5 milionu korun.

„Robotika je budoucnost jakéhokoliv průmyslu. Robotická ruka znamená nástup automatizace téměř všech oborů lidské činnosti. Jen se obávám toho, že mi někdy podobný robot bude například vrtat zuby,“ uvedl Petr Tulpa, náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.

Žáci se učí na strojích v reálných podmínkách. Firmy jejich získané dovednosti využijí v praxi. Speciální učebna za 1,5 milionu korun se chystala již dva roky. Hlavním důvodem otevření byly požadavky firem, které mají zájem o absolventy škol nejen s teoretickými, ale i praktickými zkušenostmi.

V současnosti má škola otevřený na robotiku zaměřený obor mechanik elektrotechnik. Jelikož o tento obor nebyl v minulosti příliš velký zájem, učí se po čtyřleté pauze právě díky zavedení robotů do výuky. Roboty využijí i žáci oborů zaměřených na frézování, obrábění či sváření.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky