Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Strojírenství je v Turnově maturitním oborem

Mgr. Langer Jiří

  • 13. 06. 2013 18:13
  • Školství

Sdílet článek

Strojírenský průmysl má v našem městě a okolním regionu dlouholetou tradici, a proto odborná příprava budoucích zaměstnanců tohoto odvětví je součástí nabídky studijních a učebních oborů Obchodní akademie, Hotelové školy a Střední odborné školy v Turnově.

Již 2. rokem se zde realizuje výuka nového čtyřletého maturitního oboru STROJÍRENSTVÍ, v němž jsou žáci připravováni jak teoreticky, tak prakticky do různých pozic středního strojírenského managementu nebo studia na VŠ.

„Vedle teoretického vzdělávání je součástí výuky odborná praxe, která probíhá pravidelně jednou za 14 dní ve Sklostroji Turnov CZ, s. r. o., kde pod vedením zkušených učitelů se žáci učí osvojovat základní strojírenské dovednosti a postupně se vyškolí až k obsluze CNC strojů a jejich programování,“ uvedla ředitelka školy Milena Lednejová.

Dále v každém ročníku je podle ní pro žáky povinná souvislá čtrnáctidenní praxe, která probíhá ve spolupráci s různými strojírenskými firmami v Turnově a jeho okolí.

„Velký dík tak patří majitelům těchto firem za to, že nejen umožní žákům u nich absolvovat uvedenou praxi, ale vytvoří jim takové podmínky, že žáci jsou zde spokojeni a hodnotí praxi velmi pozitivně a přínosně,“ připomíná ředitelka.

Absolventi tohoto oboru budou ovládat tvorbu výkresů součástí a sestav, schémata a produkty technické dokumentace, naučí se vytvářet programy pro pracovní operace na číslicově řízených strojích, pracovat se standardními aplikačními softwarovými produkty a další jiné odborné dovednosti.

„Zavedením maturitního studijního oboru Strojírenství v Turnově se tak nabízí nová možnost žákům 9. ročníků základních škol zvolit si profesi, která je perspektivní a žádaná na trhu práce,“ upozorňuje Milena Lednejová. 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky